vápenka

Technický areál vápenky se nachází na samotě jihozápadně od obce Kovářská, na severozápadním úbočí kopce Na Vrchu v nadmořské výšce přibližně 900 m.n.m. Vápenkou prochází místní částečně zpevněná komunikace, která začíná u nádraží v Kovářské, křižuje silnici druhé třídy II/223 (Křimov – Loučná pod Klínovcem) a dále sestupuje po svazích Krušných hor do podhůří. Vápenka se nachází ve třetině cesty od nádraží ke křižovatce. Areál se skládá ze tří chráněných objektů: torza dvou pecí na pálení vápence propojených krčkem, dále torzem nájezdní rampy a přilehlým lomem, který byl zdrojem dolomitických vápenců pro výrobu. Dále se v areálu a okolí nachází řada dalších již neprohlášených torzálních objektů, jako je archeologický objekt destrukčního kužele nejstarší doložené vápenné pece v místě krčku, jižní drobný skladovací objekt, na západní straně cesty býv. správní budova a sklad vápna a uhlí a dále západněji u serpentýny zaniklé silnice do údolí potoka Černá voda relikty západní pece rovněž se skladem vápna a uhlí.