1000128109 - boží muka - zastavení poutní cesty
boží muka - zastavení poutní cesty
Brno
Útěchov
Útěchov u Brna
křížová cesta

anotace

Zděná hranolová boží muka z 18. století. Jedna ze božích muk nacházejí se u poutní cesty z Brna k Mariánskému poutnímu místu ve Vranově. Doklad barokní zbožnosti brněnských měšťanů za odvrácení dobití města Švédy.

popis památkové hodnoty

Jeden z objektů u poutní cesty ze závěru 18. století spojující Brno-Královo Pole s Vranovem, kde se nachází nejvýznamnější poutní místo širšího brněnského regionu, paulánský konvent s chrámem Narození Panny Marie. Významná kulturně-historická památka a doklad stále živého mariánského poutního kultu.

popis

Zděná hranolová boží muka členěná na přední straně ve spodní části pravoúhlou vpadlinou, v horní části půlruhově zaklenutou nebo pravoúhlou nikou s malbami. Zastavení jsou završena trojúhelníkovým ořímsovaným štítem se sedlovou stříškou krytou pálenou taškou.