sousoší Kalvárie

Sousoší je umístěno v jižní části obdélné travnaté plochy před východním bočním průčelím kostela. Obklopena je čtyřmi mohutně vrostlými habry. Čelem se obrací k východu k silnici a do náměstí, zády ke kostelu resp. bočnímu portálu jeho věže. Monument tvoří masivní tumbovitá soklová architektura a na ní umístěné trojfigurální sousoší Kalvárie tvořené křížem s korpusem Krista na hranolovém soklíku uprostřed a sochami Panny Marie a sv. Jana Evangelisty po stranách. Celé sousoší včetně architektonických článků je zhotoveno z šedavého pískovce. Soklovou architekturu obklopují čtyři přístupové schodišťové stupně s profilovanou hranou. Tvoří ji tumbovitý hranolový podstavec na způsob oltářní menzy s lehce vysazenými nárožními pilastry, mírně předstupujícím profilovaným soklem a profilovanou římsou, která na bocích v zadní části vystupuje do stran podpírána volutovými konzolkami. Čelní strana nese v ploše mezi pilastry drobný reliéf u stromu sedícího sv. Jana Křtitele s beránkem (symbolem obětovaného Krista) na klíně, pravou rukou přidržující žerď s korouhví. Nad a pod reliéfem jsou umístěny latinské dedikační nápisy s chronogramem. Na vysazených úsecích korunní římsy stojí vlevo socha Panny Marie se sepjatýma rukama a hlavou zahalenou v roušce a vpravo socha prostovlasého sv. Jana Evangelisty v přepásaném plášti, jeho levá ruka spočívá na hrudi. Obličeje obou postav jsou lehce natočeny ke středovému kříži. Mezi nimi je hranolový podstavec kříže, s nápisem s chronogramem vpředu a s vytesaným letopočtem vzadu (arabské číslice). Na bocích podstavce jsou dolů svěšené masivní festony s ovocem. Na podstavci vyrůstá ze skaliska Golgoty s lebkou a hnáty krucifix s korpusem Krista s překříženýma nohama v bederní roušce s masivními záhyby a uzlem na pravém boku, od něhož se odvíjí rozevlátý cíp. Korpus vykazuje kvalitně propracovanou muskulaturu, hlava je skloněna k pravé straně.