hradisko Rokytná

Hradisko Rokytná se nachází na skalnaté ostrožně v nadmořské výšce 250 m, obtékané řekou Rokytnou. Hradisko má dvě části. Vnitřní část na SZ (Velké hradisko) je na přístupné JJV straně opevněno valem s příkopem o délce asi 140 m. Druhá část (Malé hradisko) se nachází v intravilánu obce a celá plocha Malého hradiska je zastavěna obcí. Obvodové opevnění vnitřního areálu Velkého hradiska bylo tvořeno palisádovým žlabem. Příčné opevnění mělo dřevěnou roštovou konstrukci a oddělovalo akropoli (Velké hradisko od předhradí na Malém hradisku). Vnitřní opevnění náleželo období mladohradištnímu 11. až 12. století. Na lokalitě byly při výzkumu AÚ Brno v letech 1959-1960 zjištěny i nálezy z pozdní doby kamenné, pozdní doby bronzové a osídlena byla lokalita i v období velkomoravském. Chráněná plocha lokality Velkého hradiska je 47033 m2.