bazilika 3

Jedná se o doposud největší archeologicky zkoumaný velkomoravský kostel. Basilika byla trojlodní dispozice s východní apsidou, atriem a nartexem. Vznik stavby je datován do poloviny 9. století. V prostoru kostela bylo nalezeno několik hrobů, jejichž bohatá výbava svědčí o velmi významném postavení pohřbených jedinců. Našli se zde pozůstatky dřevěných rakví s železným kováním. Mezi významné nálezy patří zlaté gombíky, meč a dýka nebo bohatě zdobené celokovové vědérko. V jednom z ženských hrobů se našly také charakteristické zlaté hrozníčkovité náušnice. V prostoru kolem kostela bylo odkryto zhruba 550 hrobů. I zde bylo objeveno větší množství hrobů s bohatou výbavou v podobě zlatých šperků a militarií. Z pohřebiště pochází také známý nález opaskového kování s rytinou v podobě postavy s orodujícím gestem (tzv. „oranta“).