kostel 1 + 2

Nalezené stavební zbytky objektu, označovaného jako kostel č. 1, nejsou již na základně současného stavu bádání interpretovány jako sakrální stavba. Naproti tomu kostel č. 2 byl bezesporu sakrální stavbou a je jedním z architektonicky nejsložitějších nalezených objektů na hradisku. Kostel se nacházel v blízkosti západní brány akropole hradiska. Byla zde rozpoznána nejstarší stavební fáze v podobě dřevěného kostela s litou maltovou podlahou. Později byl přestavěn na jednolodní kamennou stavbu s pravoúhlým chórem. Nejmladší stavební fázi tvoří přistavěný prostor, pravděpodobně sloužící jako pohřební komora. Uvnitř kostela bylo nalezeno několik hrobů s velmi bohatou pohřební výbavou, svědčící o významném postavení zde pohřbených jedinců. Mezi nejvýznamnější nálezy patří meč se značkou kříže vtepanou do čepele, bronzové ostruhy nebo zlaté šperky a gombíky. Na základě datace archeologických nálezů z prostoru kostela lze počátky kostela datovat do první poloviny 9. století. V prostoru kolem kostela bylo nalezeno pohřebiště s kosterními pozůstatky až 200 osob.