kostel 9

Devátý mikulčický kostel se nachází jižně od akropole hradiska, v prostoru s místním názvem „Kostelisko“. Byl postaven na písčité duně, která byla původně obklopena meandrující řekou, a kostel se tedy nacházel na malém říčním ostrově. Architektonicky se jedná o rotundu se čtyřmi vnitřními nikami, umístěnými v síle zdiva. Podlaha kostela byla zdobena úlomky antických cihel, které tvořily jednoduchou mozaiku. Centrální stavba má vnější průměr 9,5 m a vnitřní průměr 4 m. Svou rozlohou je devátý kostel nejmenší sakrální stavbou na hradisku. Na základě archeologických nálezů bylo zjištěno, že objekt plnil funkci kostela ještě v období po zániku mikulčické aglomerace. V blízkosti kostela bylo nalezeno zhruba 150 hrobů, z nichž polovina byla datována až do období vrcholného středověku. V průběhu 1. poloviny 15. století byly zbytky kostela přestavěny na tvrz s kruhovým příkopem, definitivní zánik objektu nastal za husitských válek.