sloup se sochou Panny Marie

Mariánský sloup je postaven ve středu náměstí. Jedná se o pískovcovou kompozici o celkové výšce cca 6 metrů. Na základu, která je tvořena jedním jednoduchým pískovcovým schůdkem, je osazen trojboký sokl s přiloženými, dolů stočenými volutami. Na bocích soklu jsou v kartuších nápisy : “ MARIAE VIRGINI NEO HRADENSES IN COLAE PLVSPII EX VOTO EREXERVNT” = chronogram 1747, “POD OCHRANV TWAV VTIKAME SE SWATÁ BOŽÍ RODIČKO _ PDKC ANNO 1747” a “K PROSBE NASSI NCVW NEPOHRDEG ALE WISWOBOD OD WSSEHO ZLEHO - CRWR”. Sokl je ukončený masivní profilovanou římsou. Na něm vysoký trojboký sloup dole s patkou, nahoře se zdobenou hlavicí. Sloup má okosené rohy a v ploše je zdoben ornamentálním motivem. Panna Marie je prostovlasá, má sepjaté ruce nad levý bok, hlavu natočenou vpravo, levou nohu povykročenou, kolem hlavy svatozář s hvězdami a esovitý pohyb těla s dramatickou drapérií pláště.