kaple - ossarium bitvy 1866

Areál obdélného tvaru, obehnán živým plotem s vrátky, uprostřed stojí budova ossaria, v ose před vstupem do budovy se nachází obelisk, za ossariem nízký pilon, za ním soustředně uspořádány vojenské náhrobky, po areálu rozptýleny hroby vojenské i civilní. Ossarium je přízemní budova obdélného půdorysu se dvěma štíty, obrácená hlavním průčelím k silnici, kamenná- z místního pískovce. Střecha sedlová, krytina keramická. Po bocích vstupního průčelí dva hranolové pylony, v nich dole zasazeny desky s nápisy, nad nimi okna, vrcholy jsou zdobeny reliéfy věnců, geometricky pojednaným „cimbuřím“ a zakončeny křížkem. Mezi pylony je umístěn stupňovitý štít se sochou anděla ve vrcholu, pod ním půlkruhový oblouk tvoří závětří vstupu, před vstupem předložené schodiště o šesti stupních. Portál kamenný, pravoúhlý s konzolkami neseným překladem, s vertikálně členěným nadsvětlíkem. Dveře secesní dřevěné, dvoukřídlé, rámové s výplní, s plastickou řezbou, částečně prosklené. Stěny ossaria z bosovaných kvádrů, v nich po dvou oknech na každé straně, okna sdružená ze tří vysokých obdélných okének v kamenném ostění, jehož nadpraží se sbírá a vrcholí plastikou s rostlinnými motivy, parapet na čtyřech konzolách. Závěr bosovaný, bez otvorů, vrcholí stupňovitým štítem.