ohradní zeď

Ohradní zeď obíhá a uzavírá hřbitov vázaný na sakrální stavbu. Na jihovýchodní straně je přerušena jedinou a tedy hlavní branou. Zeď se napojuje na nároží jihozápadního přístavku kostela a pokračuje k jihu, zde je přerušena zmíněnou branou. Poté pokračuje západním směrem podél mírně zaoblené komunikace. Zde se lomí, pokračuje do svahu a obíhá pravidelnou obdélnou část hřbitova ze tří stran. Na třetí straně se opět vrací k jihu, rovnoběžná se západní fasádou kostela. Zde plní funkci opěrné zdi, nad korunou zdiva zakončené kovovým plotem. Zeď je na jižní, západní a východní straně vystavěna z pískovcových kvádrů tzv. štuků. Korunu zdiva tvoří rovněž pískovcové kvádry, resp. mohutné pískovcové desky. Z vnější strany je zeď neomítaná, z vnitřní strany je naopak omítnuta. V návaznosti na portál brány se koruna zdi z obou stran plynule zvedá až po úroveň jejího záklenku. Po levé straně brány je tento jihozápadní náběh zvnějšku omítnut a v rámci omítky strukturován bosáží.