kostel Panny Marie se zvonicí a ohrazením

Areál kostela Panny Marie se nachází v historickém jádru města. Ze tří stran je obklopen nízkou pouliční zástavbou, ve východním směru běží nad hranou terénního zlomu nad korytem Zlatého potoka. Plocha areálu je utvářena linií ulic Kodymovy a Podkostelí, vymezena je průběhem zděné ohradní zdi. Areál je tvořen kostelem Panny Marie, zvonicí, objektem někdejší márnice a ohradní zdí s jednou vstupní branou. Orientovaná stavba kostela stojí ve východní polovině areálu, východní stěnou presbytáře je vložena do průběhu ohradní zdi. Zvonice je vložena do kouta areálu, ohradní zeď se váže k jejímu severnímu a jižnímu nároží, svojí západní stěnou je orientována do Kodymovy ulice. Márnice se nachází v jižní části areálu, svojí jihovýchodní stěnou je vložena do průběhu ohradní zdi. Jediný přístup do areálu je veden z Kodymovy ulice, hlavní vstupní brána poblíž zvonice. V areálu, před hlavním západním průčelím kostela, stojí socha Sv. Josefa Pěstouna a nepůvodně umístěná socha Sv. Jana Nepomuckého, obě památkově nechráněné.