kaple - 7 poutních kaplí Panny Marie

Na východním okraji Chocně, při někdejší staré cestě do nedaleké Hemže, po které se ubírávala procesí, byly roku 1718 vystavěny volně stojící, zděné kaple s výklenkem. I dnes stojí při cestě a to podél hlavní silnice z Chocně do Hemže a svým hlavním průčelím jsou střídavě orientovány k jižní a severní straně. Jedná se o celkem sedm kaplí nesoucích následující mariánská zasvěcení: kaple Neposkvrněného Početí Panny Marie, kaple Obětování Panny Marie, kaple Zasnoubení Panny Marie, kaple Zvěstování Panny Marie, kaple Navštívení Panny Marie, kaple Očišťování Panny Marie, kaple Nanebevzetí Panny Marie. V nikách jednotlivých kaplí byly zavěšeny obrazy s náměty vážícími se k výše vyjmenovaným motivům ze života Panny Marie. Stávající malby na plechových tabulích již nejsou původní. Pocházejí ze třetí čtvrtiny 19. století a namaloval je patrně choceňský malíř Josef Schmidt kaple Očišťování Panny Marie, kaple Nanebevzetí Panny Marie. V nikách jednotlivých kaplí byly zavěšeny obrazy s náměty vážícími se k výše vyjmenovaným motivům ze života Panny Marie. Stávající malby na plechových tabulích již nejsou původní. Pocházejí ze třetí čtvrtiny 19. století a namaloval je patrně choceňský malíř Josef Schmidt. Soubor 7 barokních poutních kapliček Panny Marie (první hned za Chocní, poslední v obci Hemže asi 50 m před kostelem). Kapličky postaveny roku 1718 nákladem hejtmana Karla Antonína Helzela, roku 1854 přestavěny. Uvnitř obrazy na plechu ze života Panny Marie (19. století, malíř Josef Schmidt). Architektonicky všechny kapličky shodné: Drobná výklenková stavba obdélného půdorysu se skoseným nárožím, se sedlovou střechou s plechovou krytinou – pozinek – na níž je křížek stojící na dvou rozvilinových volutách. Pod přečnívající střechou vyčnívají 3 vyřezávané trámy krovu. Parapet půlkruhově ukončeného výklenku kryt pískovcovou deskou. Výklenek uzavřen dvoukřídlými plechovými dveřmi (zcela nevhodná úprava z posledních let – původní dveře dřevěné s kováním). Nad výklenkem plechová nápisová destička, vztahující se k obrazu uvnitř výklenku. Nevhodná hladká tvrdá omítka, žluté barvy, nerespektující původní členění. (Původní vápenná omítka členěna pásovou bosáží naznačenou rytými pruhy v omítce, jemnou profilací na ukončeních okosení hran, rytým orámováním oblouku výklenku a drobnými ornamenty nad výklenkem a po jeho stranách. (PhDr. Vlčková, 1988)