1000131969 - střední škola - gymnasium
střední škola - gymnasium
T. G. Masaryka č.p. 106
střední škola
individualistická moderna

anotace

Školská stavba postavená v r. 1913 ve stylu moderny podle projektu J. Pacla. Uplatňuje se výrazně v dálkových pohledech na město a je dokladem stavebního vývoje města a kvality architektonického návrhu.

dějiny

Účelová budova postavená již při svém vzniku pro školní účely, uplatňující se výrazně v dálkových pohledech na město je dokladem stavebního vývoje města, kvality architektonického návrhu a technické vyspělosti stavebnictví té doby. Dochováno v původní podobě.

V pořádku. Po sanaci statických poruch (přelom 20/21. století).

popis

Rozlehlá dvoupatrová budova gymnázia, situovaná na návrší v rozlehlé zahradě. Dominantní hmota budovy s valbovými a mansardovými střechami vychází z členitého podélného půdorysu s vysokými rizality a bočními křídly. Krátká krytá chodba spojuje gymnázium s budovou tělocvičny.

• Kód CZ 17116, Ústí nad Orlicí, město, Ústí nad Orlicí, Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj
  • Kód CZ 51233, Lanškrounské Předměstí, městská čtvrť (neúřední), Ústí nad Orlicí, Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj

• Původně chlapecká škola, nyní gymnázium.