objekt III.

Budova čp. 1 je částečně nepodsklepený zděný podélný jedno a dvoutrakt, zasazený do terénu. Postavený je na protáhlém, třikrát zalomeném půdorysu. Navazuje na objekt čp. 228, který je rovněž součástí areálu pivovaru. Jde o dvoupodlažní budovu, zakončenou sedlovými střechami s keramickou krytinou typu bobrovka cihlové barvy po celé jeho délce. Hřebenáče jsou kladeny do malty. V hladině střechy je deset komínů, devět tzv. volských ok a osm výlezů. Severozápadní průčelí části, přistavěné k čp. 228, je v patře pětiosé, v přízemí vyplňuje úsek os první a druhé zprava široký vstupní otvor. V něm jsou dřevěná dvoukřídlá vrata, tvořená klasovitě a sluncovitě kladenými prkny. Nad vstupem je hlavní klenák. Ve zbývajících osách přízemí jsou stejná okna – dřevěná, rozdělená do kříže. Horní úsek, vymezený poutcem, rozděluje svislá příčle na poloviny. Po celé šíři stěny se nachází profilovaná římsa, oddělující patro, stejně je tomu i pod okny patra. Jeho pět okenních otvorů, lemovaných po stranách a nahoře šambránou, je dnes zabedněno. Stěna vrcholí profilovanou hlavní římsou. Stejné římsy jsou i na navazující zalomené části objektu, navíc je tu pásová bosáž v přízemí. Severovýchodní fasáda je v patře sedmiosá, v přízemí otvor chybí pod oběma krajními osami. V ose druhé zleva je situován vchod, dnes zazděný. Lemuje ho masivní portál, jehož široké stojky mají širší patku a nahoře dvě konzoly, nesoucí štítový nástavec s trojúhelnou střední částí. Zbývající otvory přízemí jsou orientované na šířku. V ose třetí zleva je velmi nízký otvor, uvnitř zazděný, osu čtvrtou zleva tvoří okenní otvor, situovaný nízko nad terénem a chráněný mříží. V osách páté a šesté zleva jsou stejné okenní otvory – levý z nich je zazděný, pravý zabezpečený mříží. V prvním patře se nacházejí v osách první až čtvrté zprava stejně velká okna, v různé míře dochování rámů i skleněných výplní (pravé je zabedněné). Jsou dřevěná dvoukřídlá, původně dvojitá, vnější křídla jsou v líci. Horní část je oddělená. Nahoře a po stranách lemuje otvor obdobná šambrána jako na první části budovy. Otvor nad vstupem je díky štítovému nástavci vstupního portálu dole kratší. Je z větší části zazděný, nahoře je ponechán asymetricky situovaný otvor, zabezpečený mříží. Okno lemuje šambrána odlišného provedení než u předcházejících os. Stejná je i kolem otvoru v krajní levé ose, které je opět převážně zazděné, horní otvor s mříží zde vyplňuje celou šíři. Stěnu završuje hlavní římsa. Následující část objektu se mírně zalamuje. V jeho pravé části jsou tři dřevěná dvoukřídlá okna, jejich křídla člení dvě vodorovné příčle. Otvory lemuje jednoduchá šambrána a zabezpečuje vnější mříž. Pod osami první a druhou zprava je nízko nad terénem umístěný na šířku orientovaný větrací otvor suterénu. V levé části je pouze jeden na šířku orientovaný a zamřížovaný okenní otvor. Navazující úsek objektu je rovněž zalomený, avšak pouze přízemní. V pravé ose je dnes zabedněný vstupní otvor, situovaný dosti vysoko nad terénem. V osách druhé a třetí zprava je štěrbinový průduch, ve čtvrté zprava podobný vstup jako v pravé ose (zde jsou však dosud dveře). V osách páté a šesté zprava jsou opět štěrbinové průduchy, levá strana průčelí je bez otvorů (patrně zde jeden byl, poněvadž pod hlavní římsou se zde nachází neomítnuté cihelné zdivo). V jihovýchodní fasádě, zakončené trojúhelným štítem, v jehož vrcholu je zasazen komín, je pouze vstupní otvor v pravé části stěny. Omítka je na této straně z velké části poškozená, takže je patrné cihelné zdivo. Dvorní strana objektu je prostá, členěná pouze jednotlivými okenními a dveřními otvory různých velikostí.