objekt I.

Dům čp. 228 má protáhlý obdélný půdorys - na jihovýchodě se dvakrát zalamující a na severovýchodě rozšířený o členitou přístavbu. Zasazený je do terénu. Trojosé severozápadní průčelí má u obou nároží širokou lizénu, nesoucí profilovanou hlavní římsu. Většina plochy stěny je vpadlá, ohraničená nahoře a po stranách profilovaným okrajem a dole dvoustupňovým soklem. V přízemí je v pravé ose okno, situované těsně nad soklem, dnes z vnějšku zakryté. Pod hobrami v levé části přízemí jsou patrně další dvě okna. V přízemí se nacházejí tři stejná okna, rozmístěná tak, že mezi střední a pravou osou je větší rozestup než mezi střední a levou. Dvoukřídlá dřevěná okna ve špaletě mají křídla rozdělená dvěma vodorovnými příčlemi. Nad hlavní římsou se zvedá štít se zvlněnými boky, oddělenými lizénou. Podobně jako ve stěně pod štítem je i ve štítu většina plochy vpadlá. V ní je naopak plastické obdélné, na šířku orientované pole s dovnitř vykrojenými rohy. V poli se nachází plastický letopočet 1695 a pod ním torzo nápisu „Pivovar“. Pod opadanou omítkou štítu je viditelné cihlové zdivo. Jihozápadní průčelí má v levé části čtyřosý úsek, členěný lizénami. Ty se nacházejí u nároží a po obou stranách os třetí a čtvrté zleva. V ose první zleva jsou dole novodobé jednokřídlé dveře, v ose druhé zleva novodobé trojdílné okno. Nad nimi je velké okno, nahoře zakončené do segmentového oblouku. Poutec vymezuje horní část, rozdělenou jednou vodorovnou a pěti svislými příčlemi, zbývající plocha okna je členěna dvěma vodorovnými a pěti svislými příčlemi. Výplně jsou v různém stádiu zachování. Stejné okno je i v ose třetí zleva, pod ním jsou novodobé dveře. Pod opadanou omítkou je zde viditelné převážně kamenné zdivo, doplněné u otvorů cihlami. V ose čtvrté zleva jsou dole široká dvoukřídlá vrata a dosti vysoko nad nimi menší okno s velmi mírným segmentovým záklenkem. Fasádu zakončuje profilovaná hlavní římsa, která se nad lizénami zalamuje a přechází na další úsek objektu. Zde se nachází pětiosá část s lizénou mezi osami třetí a čtvrtou zleva. V dolní partii stěny je v ose třetí zleva nízko situovaný obdélný otvor, v osách čtvrté a páté zleva dvoukřídlá prkenná vrata. V horním úseku fasády je ve všech osách na šířku orientovaný okenní otvor se segmentovým hořejškem. Z výplní, osazených v líci, zůstaly jen rámy se svislou příčlí v polovině (ve střední ose příčle chybí) a v pravé ose v levé části výplň ze svisle kladených prken. Profilovaná hlavní římsa se opět zalamuje nad lizénou. Směrem doprava následuje o něco vyšší trojosý úsek objektu, oddělený vlevo lizénou. Zde jsou otvory ve třech úrovních. Dole jsou podobná vrata jako vlevo, avšak mírně vyšší a širší. Ve střední úrovni jsou okenní otvory, dnes zazděné. Jejich obdélný tvar je ukončen segmentovým obloukem, hořejšek byl lemován širokou šambránou, z níž jsou jen zbytky. Nahoře, dosti blízko profilované hlavní římse, jsou obdélné, na šířku orientované okenní otvory. Lemuje je šambrána s uchy. Pod okny běží po celé šíři stěny profilovaná římsa. Další – dvouosý - úsek je o jedno podlaží převýšený. V dolním podlaží je v pravé ose zazděný vstupní otvor zakončený segmentovým obloukem. Jeho horní část má plastické orámování s nápisem „Sladovna“. Vyšší úsek má většinu plochy vpadlou, v obou podlažích jsou stejné okenní otvory jako v přízemí – včetně orámování. Stěnu završuje trojúhelný štít, v němž je umístěno kruhové okénko. Boční stěny vyšší části jsou bez otvorů, střecha je sedlová. Směrem doprava následuje dvouosý úsek zhruba stejné výšky jako levá část, napojující se k převýšenému úseku. V levé ose přízemí je segmentově ukončený vstupní otvor, střední a horní podlaží má stejná okna i členění jako trojosá část vlevo od vyššího úseku. Směrem doprava se objekt zalamuje do pětiosé části, která má otvory ve dvou úrovních. Jde o menší okenní otvory, lemované šambránou, z nichž některé jsou zabezpečené mříží. Druhé zalomení obsahuje výrazně nižší úsek, který má okenní otvory ve třech úrovních nad sebou. V dolní a střední úrovni jsou zhruba čtvercová okna v šambráně s uchy, zabezpečená mříží. Na levé straně je ve středním podlaží novodobé trojdílné okno, dnes zazděné. Nahoře - pod profilovanou hlavní římsou – jsou kruhová okénka s šambránou. V dolním podlaží je vpravo navíc jedno okno, ve vyšší části chybí. Východní průčelí je bez otvorů, kromě trojúhelného štítu je z velké části bez omítky – je tak viditelné kamenné zdivo dolní partie a cihelné zdivo středního úseku. Severní průčelí východního konce objektu je osmiosé, obdobné jako jeho protějšek. V dosti vysoké suterénní části otvory nejsou. V obou vyšších úrovních jsou stejná okna jako na protější straně, v osách sedmé a osmé zleva v střední partii stěny je zazděný otvor. Směrem doprava navazuje zalamující se vyšší úsek budovy, který je šestiosý. V osách první až čtvrté zleva jsou okenní otvory lemované šambránou, některé s mříží. Druhé zalomení vymezuje část budovy s dvouosým převýšeným středem. Ten má v dolní části na pravé straně vstupní otvor, výše jsou okenní otvory, vůči nimž je vstup situován asymetricky. V úrovni nad vstupem jsou dva zazděné obdélné otvory, nad nimi menší, segmentově zakončená okna. Výše jsou buď zazděná okna, nebo jde o zdobný prvek. Má obdélný tvar se segmentem nahoře. Obdobné, mírně vyšší okenní otvory v další úrovni, mají část zazděnou a v ní vsazená menší obdélná okna. Stejně je tomu tak i u nejvyšších otvorů. Stěnu zakončuje trojúhelný štít, v jehož středu dolní části je kruhový okenní otvor. Úsek vlevo od vyšší části je dvouosý, v dolním podlaží jsou osy umístěny asymetricky. Vlevo je vstupní otvor s obdélným nadsvětlíkem, odděleným zděným překladem, vpravo zazděný okenní otvor. Výše jsou obdélné okenní otvory, ukončené segmentovým obloukem. Levé z nich je zazděné, v horní části se dochovala široká šambrána. U pravého již téměř celá šambrána chybí. V horním podlaží jsou obdélné, na šířku orientované okenní otvory, levý z nich se zachovanou šambránou s uchy. Pod okny je průběžná parapetní římsa. K úseku vpravo od vyšší části, provedenému obdobně jako vlevo, je připojena kotelna (samostatná položka areálu pivovaru). Severozápadní konec objektu tvoří tři úseky. Před částí přízemí levé z nich se nacházela obdélná přízemní přístavba s pultovou střechou – dnes téměř celá zbořená - v pravé části je zazděný otvor. Na obou stranách úseku je široká lizéna. V patře jsou tři stejné okenní otvory jako na protější straně, převážně vyplněné prkny. Směrem doprava je jednoosá část, oddělená po obou stranách širokou lizénou. Dole má zakrytý vstupní otvor, nad ním obdélné okno se zbytky zasklení. Po stranách a nahoře ho lemuje šambrána, dole je profilovaná parapetní římsa. Vpravo je jednoosý úsek, z velké části vyplněný okenními otvory, situovanými nad sebou. Jednotlivé části budovy mají sedlovou střechu, krytou bobrovkami (v jednom z úseků jsou v malé míře drážkové tašky). Ve střechách jsou volská okna a také provozní vikýře. Vedle převýšené části budovy je ve střeše zasazen poměrně vysoký komín.