kostel Českobratrské církve evangelické se hřbitovem

Areál kostela českobratrské církve evangelické se nachází severně od obce, mimo zastavěné území, při polní cestě vedoucí z Kláštera nad Dědinou přes Městecký kopec do Městce. Hranice areálu, který zaujímá zhruba lichoběžníkový půdorys, jsou dány průběhem ohradní zdi vymezující zároveň prostor dosud sloužícího hřbitova. Součástí areálu jsou kostel, někdejší márnice a zděná ohradní zeď se dvěma vstupními branami. K areálu náleží také úzký pás pozemku běžící před západním úsekem ohradní zdi v celé jeho délce. Orientovaná stavba kostela se nachází v západní polovině areálu. Západní stěna před hlavní průčelí kostela vynesené hranolové věže je vložena do středu západního úseku ohradní zdi. Odtud je veden také hlavní vstup do kostela, skrze předsíň v přízemí věže. Před tímto hlavním vstupem je vysázen akátový sad. Přísně symetricky k hlavnímu vchodu jsou v západním úseku ohradní zdi proraženy dva shodně utvářené vstupy do areálu, využívána je však pouze jižní brána. Objekt někdejší márnice se nachází ve východní části areálu, je vložen svoji východní stěnou do průběhu východního úseku ohradní zdi. Samotná stavba je situována na prodlouženou podélnou osu kostela. Jižně od márnice je do průběhu ohradní zdi vložena architektonicky pojatá empírová hrobka rodiny Kupkovy. Hřbitov je poměrně hojně osázen vzrostlými zeravy.