kostel sv. Petra a Pavla se sochou sv. Jana Nepomuckého

Areál kostela sv. Petra a Pavla se nachází v severní části horské obce, na hlavním obecním prostranství. Severně od volně stojící neorientované stavby kostela, s presbytářem na severní straně, stojí budova fary se sadem a hospodářským zázemím, na západní straně, oddělen místní komunikací, se rozkládá areál hřbitova, na jihu stojí budova školy, ve východním směru je volné prostranství, za nímž probíhá hlavní silniční komunikace procházející obcí od severu, od Kamenice, k jihu ve směru na Hlinné. Areál je tvořen stavební parcelou č. 2 s objektem kostela sv. Petra a Pavla, nezastavěnými parcelami č. 11 na západní straně a č. 1904/2 v parkové úpravě na východní straně, všechny v majetku římskokatolické farnosti Dobré, a částí parcely č. 1904/1, která je vložená mezi východní frontu kostela a zmíněný pozemek parkové úpravy východně od kostela, a je v majetku obce Dobré. Průběh obvodové hranice areálu kostela: na západní straně průběh hranice pozemku č. 11, severní průběh hranice téhož pozemku, na něj navazuje průběh severní stěny sakristie, odtud směřuje nejkratším způsobem přes obecní pozemek č. 1904/1 k severní hraně pozemku č. 1904/2, pokračuje po jeho obvodu ve východním směru až k jeho jižnímu úseku včetně, odtud směřuje přes obecní pozemek č. 1904/1 nejkratším způsobem k jihovýchodnímu nároží předsíně kostela, pokračuje po obvodu předsíně a schodišťového ramene, předsazeného před hlavním jižním průčelím kostela, až k jihozápadnímu nároží lodi, kde je hranice areálu uzavřena napojením na západní úsek pozemku č. 11. V blízkosti kostela sv. Petra a Pavla se nachází budova fary (rč. 2255) a socha sv. Jana Nepomuckého (rč. 2256). Sochy Krucifixu a Panny Marie Lourdské, přisazené z východní strany k lodi a stojící na obecním pozemku č. 1904/1, nejsou památkově chráněné, totéž platí o torzu Krucifixu, který se nachází na pozemku č. 1904/2.