1000135930 - kostel P. Marie/Nanebevzetí P. Marie
kostel P. Marie/Nanebevzetí P. Marie
Česká Skalice
Malá Skalice
Malá Skalice
Maloskalická

anotace

Kvalitní barokní architektura 18. stol. doplněná sochařskými komponenty. Areál výrazně oživuje kulturně-historický akcent celého města.

stav zachování památkové hodnoty

Při celkovém pohledu se celý areál nachází v dobrém stavu, je znatelná pravidelná údržba. V dobrém stavu se nachází i jednotlivé objekty. Ve špatném stavu se nachází pouze márnice, u níž je nutná celková rekonstrukce. Na budově kostela je znatelné nadměrné působení vlhkosti.

popis

Areál kostela Nanebvzetí Panny Marie sestává z budovy samotného kostela Nanebevzetí Panny Marie, který stojí v centru někdejšího hřbitova. Jedná se o jednolodní barokní stavbu s hranolovou věží, kněžištěm orientovanou k východu. Původní hřbitov má dnes parkovou úpravu s chodníky a udržovanou zelení. Park výrazně oživují pískovcové barokní skulptury sv. Floriána, sv. Jana Nepomuckého a sv. Donáta, volně rozmístěné v prostoru parku. Část hřbitova, respektive parku, vymezuje původní kamenná zeď, do níž je začleněna poměrně drobná budova márnice. Směrem k hlavní silnici je areál volně otevřený.

• Kód CZ 9039, Malá Skalice, urbanizované sídlo, Malá Skalice, Náchod, Královéhradecký kraj

Využití

• Kostel slouží k pravidelným Bohoslužbám a příležitostně k církevním obřadům. Márnice slouží jako odkladní prostor. Původní hřbitov (dnes park), slouží jako odpočinkové místo.