kostel sv. Maří Magdalény s ohrazením a sousoším

Areál kostela sv. Máří Magdalény se nachází na volném prostranství v centru protáhlé horské obce, při hlavní silniční komunikaci (č. 310) v obci, která vede z Olešnice v Orlických horách do Rokytnice v Orlických horách. Plocha areálu je dána zčásti zastavěným pozemkem, v jehož severní části stojí objekt farního kostela a jižní, nezastavěná část, přiléhá z jižní strany k lodi a presbytáři tohoto kostela, pozemkem, na němž stojí objekt márnice a pozemkem hřbitova, který přiléhá ze západní strany ke kostelu a je vymezen průběhem zděné ohradní zdi. Součástí areálu jsou kostel sv. Máří Magdalény, objekt někdejší márnice a zděná ohradní zeď. Mezi nakoso situované věže hlavního západního průčelí kostela je vloženo schodišťové rameno ústící do prostoru hřbitova. Z jižní strany je průběh ohradní zdi přerušen objektem márnice. Při severní věži kostela je v ohradní zdi prolomena hlavní přístupová brána na hřbitov, menší boční branka se nachází v krátkém úseku ohradní zdi mezi márnicí a jižní věží kostela. Plocha vymezená ohradní zdí dosud slouží jako hřbitov. Na volném prostranství, vloženém mezi východní úsek ohradní zdi hřbitova a severní frontu kostela, se nachází památkově chráněné sousoší Svatého Příbuzenstva (rč. 2249).