kostel sv. Vavřince s ohrazením hřbitova

Areál kostela sv. Vavřince se nachází volně na jihozápadním okraji horské obce, při silniční komunikaci vedoucí z Uhřínova přes Malý Uhřínov do Lukavice. Hranice areálu jsou určeny průběhem ohradní zdi, vymezující současně pozemek hřbitova. Součástí areálu jsou farní kostel a ohradní zeď se vstupními branami. Stavba bývalé márnice dnes již nestojí. Orientovaná stavba kostela se nachází v severní části areálu, jehož jižní část vznikla až pozdějším rozšířením hřbitova. Hlavní vstupní brána je situována na osu hlavního západního průčelí kostela. Na hranolové, dekorativně zdobené pilíře, které bránu vymezují, jsou osazeny kamenné vázy. Boční brána, architektonicky pojatá stejně jako hlavní, je prolomena v severním, přímém úseku ohradní zdi a je směřována k budově památkově chráněné fary (rč. 5693), stojící severně, v bezprostřední blízkosti areálu. Západně před areálem kostela je osazeno ke kostelu orientované, památkově chráněné sousoší Kalvárie (rč. 6118).