činžovní dům

Činžovní dům o třech nadzemních podlažích se nachází v nároží ulic Havlíčkovy a Čechovy, tradičně vyzděný z cihel, sokl z pískovcových kvádrů. Stropní konstrukce jsou z cihelných kleneb sneseny do ocelových válcových profilů, stropy dřevěné, trámové a omítnutým rovným podhledem. V suterénu jsou stropy železobetonové lité, příčky zděné. Komínová tělesa zděná, komínové průduchy tažené. Dochována mozaiková skládaná dlažba na chodbách a odpočivadlech schodišť. Dveře objektu dřevěné v dřevěných obkládaných zárubních, okna špaletová se zalomenými ostěními. Podlahy v místnostech jsou vlysové. Vnitřní omítky stěn a stropů vápenné štukové, venkovní omítka je bohatě členěná. Vstup do objektu vede z Havlíčkovy ulice dřevěnými dvoukřídlými dveřmi s úzkými prosklenými průzory, dveře zdobí kazety a terče. Čtvercový nadsvětlík s původními leptanými skly zdobenými geometrickými motivy je rozčleněný na základě oktogonu uprostřed. Ze vstupní čtvercové chodby se skládanou ornamentální dlažbou s pěti kamennými stupni se vchází do zvýšeného přízemí. Chodbu člení tři pole se zrcadlovými kazetami. Vstupní vestibul je oddělen od vstupní chodby dřevěnými dveřmi se skleněnými výplněmi, plocha vestibulu je lichoběžníkového tvaru s uplatněnou keramickou čtvercovou dlažbou o rozměru 25 cm, sesazenou do šachovnicového vzoru. Ze zvýšeného přízemí je přístup schodišťovým tělesem orientovaným do nádvorní části objektu do 1. a 2. NP. Schodiště je s přímými rameny, hrubě opracovanými kamennými stupni, podesty jsou obdélné se segmentovými nárožími a s pokládkou keramické dlažby se šachovnicovým vzorem, okna podest jsou v dřevěných rámech. Schodiště má litinové zábradlí s bohatým rostlinným motivem ve svislých pásech a dřevěné profilované madlo. Podesty se vstupy do obytných prostor jsou ve tvaru pravoúhlého trojúhelníku, dřevěné vchodové dveře do obytných místností (o celkové výšce 320 cm) mají nadsvětlíky, jsou zdobené původním kováním a s původními štítky s klikami. Obytné místnosti plochostropé s výraznými fabiony. Fasáda objektu s novorenesančními prvky je zdobena převažující plošnou bosáží. Sokl je kamenný, objekt má sklepní okénka. Fasádu člení výrazné profilované římsy, korunová římsa je zdobena vpadlými zrcadly. Šambrány oken jsou bohatě zdobeny vegetativními motivy v pásech, pod okny se uplatňují obdélná zrcadla, nad okny přímé profilované římsy s vegetativními pásky. V nároží je uplatněn dominantní arkýř krytý přilbovou stříškou. Fasáda objektu je v přírodní barvě s kombinací světlého okru. Krytinou jsou tašky uchycené na latích.