budova bývalé pumpárny

Zděný objekt postavený zhruba na obdélném půdorysu v severozápadní přízemní části jemně hrubě omítnutý se zúžením (pravoúhle odsazeným) od jihovýchodní patrové hladce omítnuté části, pod sedlovými střechami drážního typu krytými dnes vlnitými osinkocementovými deskami. Členěn je nízkým soklem z kamenných kvádrů, na nárožích hlazenou bosáží a u přízemní části hlazeným pásem v místě korunní římsy. Otvory v přízemní části mají pásové šambrány a nad nimi v omítce provedené segmentové odlehčovací pasy s jemně hrubými klenáky – nad dveřmi a čtvercovými okny sedmi, nad běžnými okny pěti a nad menšími okny třemi. Otvory v patrové části jsou zaklenuty plným obloukem, kolem něhož je hlazená archivolta v podobě širokého pasu, okna mají jednoduchou pásovou podokenní římsu. Výplně otvorů většinou nedochovány, v přízemní části byly osazeny do špalet, v patrové části u oken v líci fasády. Severozápadní vstupní boční štítové průčelí má v přízemí dveře (dnes pouze zárubeň) a nad nimi ve štítě menší okno. Jihozápadní podélné průčelí je šestiosé, přičemž prvních pět os náleží přízemní části. Okna v 1. až 4. ose jsou zabedněna, to ve 3. ose je čtvercové a to ve 4. ose bylo proraženo asi později, protože mu chybí jak šambrána, tak odlehčovací pas. Okno v 5. ose, v zúžené přízemní části, je čtvercové dvoukřídlé dvoutabulkové dovnitř otvíravé. V 6. ose, v patrové části objektu, kterážto část má zde průčelí štítové, jsou ve špaletě osazené dvoukřídlé levé ven otvíravé rámové dveře o šesti výplních, z nichž dvě horní (dělené na šest tabulek) byla zasklena s dvoukřídlým dvoutabulkovým nadsvětlíkem. Nad dveřmi ve štítě kruhový otvor se širokou šambránou tvořenou osmi klenáky. Jihovýchodní průčelí (pro celý objekt boční, pro patrovou část podélné) má pouze v přízemí jedno okno. Severovýchodní podélné průčelí je čtyřosé, v 1. ose (ve štítovém průčelí patrové části objektu) má jedno okno a nad ním ve štítě kruhový otvor jako v jihozápadním průčelí. V zúžené části přízemní severozápadní části otvor není, ve zbývající větší část přízemní části je ve 2. ose (při nároží odsazení) asi později proražené okno protože mu chybí jak šambrána, tak odlehčovací pas, při severním nároží je ve 3. ose úzké okno a ve 4. ose byly dveře s nadsvětlíkem, z nichž zbyla pouze zárubeň. V interiéru přízemní části byl asi služební byt, z něhož vedou dva komíny, v patrové části byla pumpa poháněná parním strojem, po jehož parním kotly zbyl komín v západním nároží. U jihovýchodního průčelí je šachta do vodního rezervoáru / studny s fragmenty strojního vybavení.