1000137964 - památník na popraviště
památník na popraviště
Horní Slavkov
Bošířany
památník
gotika

anotace

Popraviště na kruhové základně z žulových nepravidelných kamenů. Zeď do výšky cca 2m, na koruně jsou pravidelně rozmístěny 3 kamenné pilíře, které nesly šibeniční trámy. Vstup tvoří pravoúhlý vstupní otvor s rovným nadpražím.

Kulturně historický význam.

2005: obnoveno, stav dobrý, osazena replika plastiky,originál plastiky uložen v muzeu H. Slavkov.

popis

Popraviště zbudováno na kruhové základně o vnitřním průměru cca 5 m z žulových nepravidelných kamenů. Zeď do výšky cca 2m, po její koruně rozmístěny pravidelně 3 kamenné pilíře, původně 6 m vysoké, které nesly šibeniční trámy. Vstup tvoří pravoúhlý vstupní otvor s rovným nadpražím. Nad něj byla roku 1936 dodatečně umístěna deska se znakem města Slavkova a latinským nápisem “ Hodie mihi, cras tibi” (Dnes mě, zítra tobě) a čtyř řádkovým německým špatně čitelným nápisem a datem 1598. Původně byl znak umístěn na zvonici u kostela sv. Jiří. Dnes je znak s nápisem pouze kopií původního.

• Kód CZ 921, Bošířany, zaniklá ves, Bošířany, Sokolov, Karlovarský kraj