kostel sv. Jana Křtitele s ohrazením

Areál kostela sv. Jana Křtitele se nachází ve střední části protáhlé horské obce, při hlavní silniční komunikaci mezi Deštnou v Orlických horách a Bartošovicemi v Orlických horách. Součástí areálu jsou kostel sv. Jana Křtitele, objekt někdejší márnice a ohradní zeď hřbitova. Plocha areálu je dána pozemkem, nad nímž je vystavěn kostel, a pozemkem hřbitova, vymezeným ohradní zdí, který se ke kostelu přimyká z jižní strany. Uprostřed hřbitova stojí volně stavba někdejší márnice. Přístup na hřbitov je veden celkem třemi branami. Hlavní brána se váže k přístavku předsíně kostela, která je přistavěna z jižní strany k lodi a kterou je veden dnes jediný užívaný vstup do kostela. Druhá brána se nachází rovněž v severním úseku ohradní zdi, je umístěna hned za hlavním západním průčelím kostela. Třetí, malá vedlejší branka, je vedena z jižní strany hřbitova. Hned při presbytáři kostela, při jeho jižní stěně, poblíž hlavní vstupní brány na hřbitov, stojí památkově nechráněné sousoší Kalvárie.