socha sv. Jana Nepomuckého

Socha Svatého Jana Nepomuckého v mírně podživotní velikosti je osazena na návsi (na okraji někdejšího zámeckého parku) na rozcestí při mostku přes Našiměřický potok. Spočívá na čtyřbokém podstavci redukovaného kasulového tvaru, který je rámován odstupněnou patkou a profilovanou římsou. Na čelní straně soklu je v kasulovém rámu vyryta modlitba „SWATY JENE / NEPOMUCKY / TY PRO STALAU / TAGNOST / SPOWĚDLNICKAU / OSLAWEN GSY KO / RUNAU WĚČNE / SLAWY / ORODUG ZA NÁS BY / CHOM Y MY TE SLA / WY AUČASTNI / BYLY / AMEN“, nad ní pět symbolických hvězd. Na boční straně je pak vyryt nápis: „WYSTAWENS / NAKLADEM ELE / ONORY CURDOWE / KE CTI A CHWALE / BOŽI / A SPASENI DUSSI / GEGI 1838“. Postava je zachycena staticky, bez přítomnosti kontrapostu, mírně nachýlena k levé straně. Na předloktí levé ruky má opřen krucifix, jehož spodní část přidržuje pravou rukou, která zároveň drží zjednodušenou palmovou ratolest. Světec je znázorněn v obvyklém oděvu – klerice, rochetě, mozzetě a s biretem na hlavě. Pojetí figury je uzavřené, statické, s neumělým zachycením fyziognomie i detailů a mělkým lineárním pojednáním záhybů šatu. Socha i podstavec jsou vysekány z novoveského pískovce.