hrad Louka

Lokalita se nachází na osamělém kopci Hradisko (635 m n. m.). Jeho zdánlivě jednodílná dispozice (65x27 m) zabrala protáhlý skalnatý vrchol výšiny, jehož nejvyšší bod se nachází na lehce obdélném západním zakončení. Plochu skaliska 16x15 m se svislými stěnami zaujal věžovitý palác. Na okrajích temene skaliska se dosud udržely fragmenty jeho zdiva. K paláci bylo směrem k východu připojeno nádvoří s několika dalšími budovami uspořádanými do dvou podélných křídel. Severní bok podél přímé obvodní hradby (přes 1,5 m silné) byl zastavěn nadvakrát po celé délce. Z celkového čtyřprostorového dělení se zachoval jeden valeně klenutý sklep a počátek dalšího. Zachovala se poměrně vysoká část nádvorní zdi, přilehlé úseky příčných zdí a výběhy valených kleneb přízemí. K nároží tohoto stavení na východě přiléhala štíhlá válcová věž o průměru cca 7 m, která z obvodové hradby vystupovala téměř celým obvodem. Hrad obklopuje impozantní souvislý okruh valu a příkopu jehož šířka kolísá mezi 16 a 27 m (na východě). Pod skaliskem věžovitého paláce z poloviny obíhá ještě vnitřní příkop a val. Chráněná plocha lokality je 9630 m2.