dům

Dům byl původně součástí uliční řady, oddělený jen dvěma soutkami. Dnes jižní uliční řadu Kostelní ulice od východu uvozuje. Protilehlá uliční fronta je naopak skoro kompletní, chybí pouze jeden objekt naproti vedlejší samoobsluze. Ulice je v místě sledovaného domu široká 8 m, budovy obou uličních front jsou jednopatrové. Parcelace a s ní související délka průčelí domů je v ulici až na výjimky zhruba pravidelná, okolo 10 m. Budova je k ulici orientována podélně, je patrová, střechu má sedlovou, s mansardou do ulice. Dešťový svod býval veden v ose uličního průčelí, dnes je při levé straně. Střecha je z obou stran bez vikýřů. Komín se nachází za hřebenem z dvorní strany, mezi něj a hřeben je umístěn výlezový světlík. Na dvorní fasádu nad zadní vchod je připojen otevřený volný strmý pultový přístřešek. Dům má vesnický charakter nejen hmotově, ale i dispozičně. Jde o typické trojdělení. Vstupem z ulice i ze dvora se dostáváme do úzké síně protáhlé na celou hloubku dispozice. Z vnějšku by se mohlo zdát, že se světnice i vzhledem k orientaci vjezdu do dvora nacházela na východní straně. Z uspořádání však vyplývá, že jako světnice a světnička se používaly větší místnosti západní, o dvou osách do průčelí, na ně je navázáno rovněž topeniště s kouřovodem. Východní místnost byla tedy komorou, za ní se nachází prostor se schodištěm do patra i do sklepa. Dům je podsklepen jen ve východní části, pod komorou. Půdorys patra kopíruje dispozici přízemí, jen síň je zkrácena o drobnou prostoru do ulice. Z horní síně se vystupuje žebříkovými schody na půdu. Půda je v současnosti nedělená. Konstrukčně jde o příčný trojtrakt. Přízemí je zděné. Obvodové stěny a severní část západní resp. středové nosné vnitřní stěny jsou vyzděny z lomového čedičového kamene, s úlomky pálených cihel, na hliněnou maltu. Novější část vnitřní zdi při jižní straně je vyzděna z cihel, ve vazbě na cihelný komín. Druhá příčná zeď je hrázděná. Místnosti jsou plochostropé, stropy trámové, kryté podlahovými prkny, některé povalovým záklopem. Zaklenutý je pouze kamenný sklep a jeho šíje, valeně. Patro je celé dřevěné, hrázděné. Kostry obvodových stěn jsou tvořené zdvojeným prahem, okenními a vaznými sloupky, dvěma úrovněmi vodorovných paždíků, horní ližinou a zavětrovány vzpěrami. Vzpěry jsou použity v uliční fasádě krátké, v ostatních fasádách dlouhé. Jejich umístění se u každé stěny liší. Vnitřní stěny patra jsou rovněž hrázděné, s jednou úrovní paždíků. Prvky hrázdění jsou smrkové, ručně tesané, výplně zhotovené ze štípané dřevěné tyčoviny zasazené do drážek, mazanina z vápenné malty smíchané se slaměnou řezankou (v interiéru navíc s hlínou). Ostění východního okna a dveří je dřevěné, nad oknem je dnes odhalený cihelný segmentový záklenek. Ostění druhých dvou oken, západních, je patrně torzálně kamenné, zaomítnuté. Přízemí je omítané, do ulice hladkou omítkou s krycími vápennými nátěry, ostatní fasády hrubě. Patro bylo při poslední barevné úpravě opatřeno bílým vápenným nátěrem a to včetně dřevěných konstrukcí, z nich je však nátěr již smyt. Krov je hambalkový, se dvěma podélnými stojatými stolicemi. Tvořen je osmi příčnými vazbami, čtyřmi plnými a čtyřmi mezilehlými. Plné vazby jsou umístěny logicky nad příčnými nosnými stěnami patra. Vazné trámy plných vazeb jsou zároveň horními ližinami hrázděných konstrukcí těchto stěn. Funkci pozednic plní ližiny podélných stěn. Krov je podepřen dvěma stojatými stolicemi. Jejich sloupky jsou začepovány do vazných trámů. Podélné ztužení stolic resp. zajištění sloupků je řešeno pásky do vaznic, příčné šikmými vzpěrami do vazných trámů. Stolice podpírají konce hambalků. Krokve severní strany jsou v úrovni mansardy v polovině délky přerušeny a napojeny na hambalky. Profily krovu jsou ze smrkového a jedlového dřeva, ručně otesané. Krytina střechy je z vláknocementových šablon. Fasáda je zcela určena konstrukcí zděného přízemí a hrázděného patra. Zděné přízemí je architektonicky pojednané pouze u hlavního průčelí a to bosáží při východním nároží, obdobnou bosáží byla členěna omítka i při nároží západním, dnes je tato profilace již skoro zaniklá. Zda byly bosáže původně podloženy i odskočením omítky soklu není jasné. Dalším zpodrobněním uliční fasády je římsová profilace horní části prahu hrázdění. Vše je završeno dřevěnou profilovanou římsou ve zlomu mansardové střechy. Fasádu dále dotvářejí profilace okolo otvorů ve smyslu říms modelovaných oblouny a odstupněním. U východního okna v přízemí s pohledově uplatněným trámkovým ostěním a u oken v patře jsou vyřezáváním profilované překlady a parapety. Rovněž nadpraží dřevěného ostění vstupu je profilované. Dále jsou omítkou modelována po celém obvodu konstrukčně kamenná ostění dvou západních oken přízemí, původní profilace v kameni byly již dříve osekány. Tyto šambrány obíhá ze tří stran úzká obvodová páska, parapet je profilován jednoduchým mělkým odstupněním. Výplně otvorů hlavního průčelí jsou osazeny do vnitřního líce ostění, kromě východního okna, které je dvojité a jehož vnější křídla lícují s fasádou. Okna v přízemí jsou dvoukřídlá, šestitabulková. Okna v patře dvoukřídlá, čtyřtabulková, příčle zde nahrazují subtilní olověné pásky. Vstupní dveře jsou jednokřídlé, konstrukčně svlakové (čtyři vodorovné svlaky z vnitřní strany), z vnější strany pobité dvěma rámy s výplněmi ze švarten vyskládaných do čtverce nakoso.