kostel sv. Petra a Pavla

Kostel je centrem areálu. Obehnán je ohradní zdí, přístupný je po západním schodišti doplněném skulpturami. Západním bezvěžovým průčelím se obrací pomocí schodiště k hlavní komunikaci. Severním podélným k vedlejší cestě vedoucí do svahu. Z této cesty, ke které je připojeno i menší parkoviště, je přístupný branou v severní části ohradní zdi. Kostel je přibližně orientovaný, presbytářem se obrací k severovýchodovýchodu. Jednolodní sakrální stavba s bezvěžovým průčelím a s pravoúhle uzavřeným užším presbytářem je kryta sedlovou střechou, v závěru zvalbenou, nad presbytářem završenou sanktusníkem. Presbytář obepíná přízemní novostavba, která propojuje stávající severní a znovupostavenou jižní sakristii. Kostel je zděný, hladce omítaný, v meruňkové barevnosti, s tmavšími aktivními a světlejšími pasivními prvky. Zvalbená sedlová střecha je kryta břidlicí v německé skladbě. Osmiboký masivní lucernový sanktusník je krytý měděným falcovaným plechem. Završen je bání a nad ní odsazeným stanem s hrotnicí, tvořenou dvojramenným křížem nad zlaceným knoflíkem. Hlavní tedy západní průčelí kostela je ploché, členěné podloženými resp. svazkovými pilastry, jejichž hlavice jsou zahrnuty do kladí. V přízemí v ose otevírá průčelí obdélný portál s uchy a segmentovým nástavcem s aliančním znakem Františka Karla hr. z Clary-Aldringen a Marie Terezie hr. Künigl z Ehrenburgu a Warthu. Nad portálem pokračuje fasáda vertikálně slepým oknem s uchy. Průčelí je završeno atikou, na kterou je nasazen deskový edikulový štít s pilastry, postranními volutovými křídly a s trojúhelným nástavcem. Střední deska edikuly je osazena hodinovým ciferníkem s ručičkami. Po stranách štítu jsou na atiku postaveny sochy sv. Petra a Pavla. Vše završují na bocích trojúhelného nástavce kulové čučky a na vrcholu zdobný dvouramenný kříž. Boční průčelí jsou členěna pilastry prostými, jejich hlavice přechází do kladí přerušovaného. Severní a jižní fasáda hlavní lodi je symetrická, prolomená čtyřmi okny, navazující boční fasády presbytáře jedním oknem. Okna jsou svisle obdélná, zaklenutá segmentově. Jejich štuková šambrána je opatřena uchy. Okenní výplně mají po šesti křídlech, každé dělené na čtyři tabulky. V hlavním západním portálu jsou osazené vstupní dveře zhotovené z tvrdého dubového dřeva. Křídla mají rámovou konstrukci, jsou osově souměrná. Zavěšena jsou na třech párech kovaných závěsů se zdobným zakončením. Člení je čtyři čtyřúhelné, dynamicky zvlněné kazety a zhruba v jedné třetině výšky esovitě zvlněné zahloubené plochy, řezbářsky vyplněné v nízkém reliéfu mřížkou s plasticky vymezeným oválem uprostřed. Křídla jsou opatřena klapačkou. Nad nimi se nachází nadsvětlík s prosklenou kruhovou výplní nesoucí novodobou sklomalbu s hlavou Ježíše Krista, jejíž obvod je řezbářsky zdoben florálními motivy, v ploše se pak opakuje také motiv mřížky. Nadsvětlík a křídla odděluje obloukový profilovaný poutec s malým klenákem. Dveře lze zařadit do období velmi pozdního rokoka (s dílčími pozdějšími úpravami). Zdobně kovářsky vyveden je také klíčový štítek a klika (z období úprav závěru 19. století), nad nimi je umístěn novodobý zámek.