objekt II.

Budova čp. 2 je nepodsklepený zděný podélný dvoutrakt s příčnými jednotraktovými částmi. Objekt je zakončen pultovou střechou. V severní části budovy je schodišťová věž s drobným nižším záchodovým přístavkem, obé s pultovou střechou. Zbývající části budovy jsou zakončeny sedlovou střechou. Střecha schodišťové věže je z živičného pásu na dřevěném bednění, stejný plášť je i na jižní sedlové části střechy objektu, zbývající střešní krytina je keramická taška typu bobrovka. Vstup do budovy je z vnitřního dvora na severovýchodě pozemku. V severozápadní části objektu je hlavní schodiště z kamene, které vede z přízemí do prvního patra. Větší část konstrukčních prvků krovu v budově je dochována dodnes. Jedná se o vázanou tesařskou střešní konstrukci, která plní nosnou funkci střešního pláště. Severovýchodní průčelí tvoří šestiosá jednopatrová část, doplněná po obou stranách vyšší dvouosou částí (v severozápadní z nich se nachází schodiště). Dolní podlaží člení pravidelně rozmístěné svislé lizény, doplněné pod profilovanou mezipatrovou římsou plastickým pásem zubovitých motivů. Střední patrovou část člení jednoduché pilastry, oddělující vždy dvojici oken, umístěných těsně vedle sebe – patrně šlo o sdružená okna (dnes jde o jeden otvor, zúžený po stranách cihelnou zazdívkou). Nahoře a na bocích je profilovaná šambrána, dole spočívající na konzoli (jde o vnější boky). Nahoře mají obě původní okna šambránou vzájemně oddělenou rovnou profilovanou nadokenní římsu. Pod poměrně bohatě profilovanou hlavní římsou jsou nad všemi okny proraženy drobné větrací otvory – tato partie je dole vymezena tenkou průběžnou profilovanou římsou, přecházející i přes pilastry. Nad nimi se hlavní římsa zalamuje. Vyšší schodišťová část má dole segmentově zaklenutý vstupní otvor, pod zubovitým pásem jsou dvě na šířku orientovaná obdélná okénka, nahoře tvaru segmentového oblouku. Po stranách a nahoře je lemuje profilovaná šambrána, dole se nachází společná parapetní římsa. Vyšší úsek má u nároží průběžný jednoduchý pilastr, otvory jsou ve dvou úrovních. V dolní z nich, odpovídající prvnímu patru střední části, jsou dvě obdélná okna v líci, rozdělená svisle na poloviny a s poutcem vymezeným hořejškem. Dnes jsou částečně bez zasklení. Nad oběma okny je nadokenní římsa. Ve vyšší úrovni jsou dvě menší obdélná, na šířku orientovaná dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna s vnějšími křídly v líci. Dochovaná jsou torzálně. Stěna vrcholí profilovanou hlavní římsou. Levá vyšší část objektu má rovněž průběžné nárožní pilastry. V prvním patře jsou dvě okna, jejichž otvor byl zmenšen a do něj bylo zasazenou dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě, s poutcem vymezeným hořejškem. Okna mají obdobnou šambránu jako ve středním úseku. V horním podlaží je velký okenní otvor, rozdělený do kříže - dnes bez zasklení. Po stranách má plochou šambránu, nahoře tenkou profilovanou římsu, která probíhala po celé šíři stěny. Průčelí zakončuje profilovaná hlavní římsa. Na jihovýchodě navazuje na dům čp. 2 provozní objekt, který však již není kulturní památkou.