klášter kapucínský s kostelem Narození Páně

Areál bývalého kláštera kapucínů se nachází v centru města. Svojí severozápadní frontou, která je vytvářena od západu k východu nárožním objektem kaple Bolestné Panny Marie, hlavním průčelím klášterního kostela Narození Panny Marie a dlouhým úsekem vysoké ohradní zdi, vytváří podstatnou část jihovýchodní linie Kupkova náměstí, zaujímajícího protáhlý trojúhelníkový půdorys (v době založení, v 70. letech 17. století, se areál kláštera nacházel severovýchodně od tehdejší zástavby města se zámkem, stavěn byl na místě panského sadu, stodol a zčásti na pozemcích předměstských domků; zřejmě v téže době, případně jen o málo později, bylo ve stejném prostoru navrženo také nové, dnešní Kupkovo náměstí). Součástí areálu jsou budova kapucínského kláštera čp. 132, klášterní kostel Narození Panny Marie, křížová chodba s kaplí Panny Marie Bolestné, zděná střechou krytá nástavba nad studnou, umístěná v rajském dvoře klášterní budovy, bývalý zahradní domek a ohradní zeď s věžičkou a se vstupními branami. Areál zaujímá zhruba obdélný půdorys, jeho hranice je dána průběhem ohradní zdi, do jejíhož průběhu jsou v severozápadní části areálu vloženy nárožní objekt kaple a na ní navazující klášterní kostel. Budova kláštera je půdorysně stažena z již zmiňované linie náměstí a její do náměstí orientovaná fasáda běží rovnoběžně s úsekem ohradní zdi navazující na severovýchodní nároží kostela. Klášter je tak vázán k východní boční stěně kostela, která tak trojkřídlou dispozici kláštera uzavírá, čímž je vytvořen rajský dvůr. V jeho středu je prokopána studna, krytá nad terénem zastřešenou nástavbou s rumpálem. Zmíněná věžička, součást ohradní zdi, se nachází ve východní části areálu. Hlavní vstup do areálu kláštera je veden z Kupkova náměstí, jiný přístup se nachází v místech za presbytářem kaple Bolestné Panny Marie.