1000143855 - kostel Nanebevzetí P. Marie
kostel Nanebevzetí P. Marie
Sběř
Velešice
Velešice
gotika; historismus; renesance; baroko

anotace

Hodnotný celek jemuž dominuje pozdně renesanční venkovský kostel z přelomu 16. - 17. století s náročnější kamenickou výzdobou.

Po rekonstrukci provedené v nedávné době v dobrém stavu.

popis

Areál kostela Nanebevzetí Panny Marie se nachází na S - straně návsi osady Velešice. Pozdně renesanční kostel vystavěný v letech 1581 - 1611nahradil gotickou stavbu doloženou již v roce 1355. Kostel obklopuje hřbitov ohrazený kamennou zdí se zazděnými renesančními náhrobníky, do níž je na V - straně včleněna barokní márnice z poč. 18. století. Součástí areálu bývala i dřevěná zvonice vystavěná z velmi silných trámů, která byla zbořena v roce 1858 v souvislosti s rozšířením hřbitova směrem do návsi. Areál se svými částmi: 1. kostel Nanebevzetí P. Marie (na st. p. č. 1) 2. ohradní zeď (na p. p. č. 1) 3. márnice (na st. p. č. 2)

• Kód CZ 17368, Velešice, ves, Velešice, Jičín, Královéhradecký kraj

• Církevní. Kulturní.