venkovská usedlost

Roubený objekt s kolmo přistavěnou stodůlkou je situován u místní komunikace vlevo ve směru Lanžov - Bílé Poličany, v místní části Lhotka. Přízemní chalupa je vystavěna na nízké kamenné podezdívce, obdélného půdorysu, částečně podsklepena valeným sklípkem se vstupem z chodby (sklípek pod světnicí). Obytná světnice je roubena, s širokou vymazávkou spar, nárožní spoje roubených stěn s rovným částečným přeplátováním, bez zhlaví z hraněných trámů. Světnice v průčelí o dvou okenních osách, okapová strana se třemi okenními osami a vstupními dřevěnými dveřmi. Okna jsou dřevěná, dvoukřídlá, s dřevěnými profilovanými rámy a parapety. Průčelní štít dělen na dvě pole, horní pole klasovitě bedněno, spodní pole, se dvěma obdélnými vyzíry, štít bedněn prkny s přelištováním spar. Nad vstupními dveřmi do objektu ve střeše uplatněn sedlový střešní vikýř sloužící k ukládce sena do půdního prostoru. K SZ straně přistavěna k obytnému objektu do pravého úhlu pilířová stodůlka s kolnou, pilíře s dřevěnými výplněmi, stavba kryta sedlovou střechou. Krytinou roubené chalupy šedý eternit položený na bedněném sedlovém krovu, na stodůlce je krytinou betonová taška uchycená na latích.