kostel sv. Jiří s ohrazením

Areál kostela sv. Jiří s přiléhajícím hřbitovem se nachází ve střední části protáhlé podhorské obce rozkládající se podél vedlejší silniční komunikace vedoucí od Liberka přes Jaroslav do Slatiny nad Zdobnicí. Areál je rozložen v pozvolně se zvedajícím svahu nad terénním zlomem, pod nímž běží zmíněná silnice. Areál je určen půdorysem kostela stojícího na východní straně areálu a pozemkem ze západní strany přiléhajícího hřbitova, jehož hranice je určena průběhem zděné ohradní zdi. Celý areál je komponován přísně osově podle prodloužené podélné osy orientovaného kostela, s ojedinělým půdorysným řešením hřbitova (podélný obdélný půdorys s konvexně vybranými odskočenými kouty). Součástí areálu jsou kostel sv. Jiří, stavba někdejší márnice a zděná ohradní zeď hřbitova. Před hlavním západním průčelím kostela je pás volného prostranství, jakási terasa, které je i s kostelem odděleno od hřbitovní části, jejíž terén se svažuje pozvolna v západním směru. Průběh příčné opěrné zdi oddělující tyto obě části je na ose přerušen schodišťovým ramenem. Márnice se nachází v jihozápadním koutu hřbitovní části areálu. Hlavní vstupní brána je vložena do středu západního úseku ohradní zdi, postranní branka je v konvexně vykrojeném úseku zdi v jihovýchodním koutu hřbitova. Další dvě postranní branky se nacházejí ve východním úseku zdi, přiléhajícím ze severní resp. jižní strany k lodi kostela, a jsou komponovány symetricky podle jeho podélné osy. Na prostranství před hlavní vstupní branou jsou umístěna památkově nechráněná sochařsko-kamenická díla, severně od brány socha Krucifixu, jižně od brány Panna Marie Immaculata.