socha sv. Václava

Podstavec sochy pětidílný, se sochou šest dílů. Podstavec sochy ve střední části vysazený vpřed, na něm ve střední ploše vhloubený rám, v něm znázorněna pamětní deska. Na pamětní desce nahoře na třech místech uchycena v reliefu drapérie. Ve střední ploše nápis: „Toto vyobrazení Swatého Wáclawa Postaveno bylo Dne 10. Září 1808.! Autentický nápis s klasicistním písmem. Na ustoupené části podstavce po stranách vlevo a vpravo po čtyřech zářezech žlábků. Střední část vysazená vpřed a ve vhloubeném rámování mělký reliéf Sv.Václava držícího se rukou kruhu na dveřích zjednodušeně naznačeného kostela a čelně vpravo přistupuje zbrojnoš a probodává světce mečem. Nad výjevem letící okřídlený andílek v pravé ruce drží věnec. Čelně v levém rohu nahoře výjevu je poodhrnutá drapérie. Nad reliefem bohatě závity kovaný držák na svíci. Po stranách střední části pásek s volutami. Menší nahoře, větší dole, střední část spoje závitnic má dekor rokaje. Široká římsa má nahoře obloun, který se ve střední části vydouvá nahoru a stáčí do dvou volut proti sobě. Pod volutami dvojitá barokní mušle. Pod vrcholem římsy ve střední části pásek olivové snítky, pod ní ve střední části svislé žlábkování. Po stranách sochy sv.Václava na postraních křídlech podstavce andílci. Čelně vpravo andílek drží v rukách knihu. Čelně vlevo andílek drží pravou ruku na prsách a v levé se opírá o štít. Socha sv.Václava stojí na pravé noze, levou pokrčenou a povykročenou, v levé ruce drží praporec, pravou ruku ve výši pasu. Hlava nakloněna nad levé rameno. Celá postava má esovitý kontrapost, plintus sochy 10 cm je součástí sochy. Na zadní straně nápis: „Na náklad Václava Býla z Náchoda“.