socha anděla s kalichem

Postava anděla s kalichem se právě snesla na oblaku ke Kristu bdícímu na Olivetské hoře. Anděl s roztaženými křídli je oděný v bohatě řasenou rozevlátou drapérii. Suknice odhalující kolena je přepásána opaskem zdobeným půlkruhy. Podobný vzhled má rovněž límec andělovy haleny, který je navíc opatřený rozstříhaným límcem s drobnými otvory v jednotlivých střapcích. V pravé ruce anděl drží jednoduchý kovový (snad mosazný) kalich. Oblaka, na kterých anděl stojí, jsou ztvárněna pomocí kompaktní masy kamene členěného oblými útvary mraků, ze kterých vykukuje celkem osm andílků. Ti jsou vytvořeny jako putti – tedy hlavičky s páry křídel. Anděl s kalichem je součástí výjevu Krista na hoře Olivetské, v rámci kterého má důležitý kompoziční význam. Je umístěn na levém okraji scény a jako k nejvyššímu bodu k němu směřuje kompozice celé skupiny, především pak klečícího Krista, který s andělem přímo komunikuje.