Kulturní dům horníků a energetiků

Budova se nachází v centrálním okrsku města a to mezi 2. náměstím a náměstím Velké Mostecké stávky. Samostatně stojící budova je situována mezi objekt magistrátu na jihu a obchodním domem Prior na severu. Jedná se o samostatně stojící budovu, která je tvořena seskupením několika převážně hranolových hmot s plochými střechami a jedné koule, které při středu výškově gradují. Pod částí půdorysu je mělký bazén vodní plochy, který zasahuje pod většinou půdorysu a má pravidelný pravoúhlý tvar. Bezprostřední okolí doplňují i terasy nad vodní plochou, které jsou hlavně na jihozápadní straně. Vchodů do objektu je hned několik, dva jsou v severní části dispozice, kdy jeden je z východu a druhý ze západu. Další je z jihu, a to v patře přes lávku od Radničního parku. Od jihu objekt tvoří hranolová hmota, která je vynesena na sloupech. Obdélný půdorys má podélnou osu ve směru S-J. Severozápadní nároží proniká s nižší trojpodlažní hmotou s půdorysem ve tvaru písmene L, kdy jeho tvar ve své podstatě je souběžný s severozápadním nárožím vyšší hmoty. Křídla nižší hmoty mota s půdorysem ve tvaru písmene L má křídla téměř stejně dlouhá s obdélným půdorysem. K západní straně hmoty do L je přisazen nižší objem na půdorysu velmi blízkém čtverci. Tento objem se nachází v jižní části západní fasády. Druhé křídlo hmoty do L tvoří průnik s výrazně prostorově modelovanou hmotou. Tento průnik se odehrává na severní, podélné straně křídla, blíže k severozápadnímu nároží. Modelovaná hmota má lichoběžníkový tvar, který je na severu zakončen segmentovým zaoblením a podstava je skosena. Severní část hmoty tedy ční do prostoru. Hmotu podporují výrazné konzoli. Ze střechy hmoty do L vyrůstá hranolová hmota na výrazně protáhlém půdorysu a s podélnou orientací ve směru S-J, kdy převážná část je na stejně orientovaném křídle hmoty, z které vyrůstá. Jižní konec je nižší a závěr je ve sklonu. Hned vedle na střeše je ještě jedna nástavba, která je situována při koutu hmoty a je nižší o čtvercovém půdorysu. V místě, kde vyrůstá modelovaná hmota je situován poslední útvar, který má tvar koule. Fasády každé z jednotlivých hmot mají odlišný charakter. Obdélná hmota v jižní části dispozice je vyvýšena o dvě výškové úrovně nad terén, tedy konkrétně nad vodní hladinou. Hmotu vynáší přiznaná konstrukce, která je tvořena čtveřicí překladů. Sloupy vynášejí příčný překlad a na něm je uložen podélný, který je do příčného zapuštěn. Každý sloup i překlad tvoří zdvojené prvky těsně vedle sebe. vždy dvojici prvků vedle sebe. Východní fasáda je členěna jednou osou na středu plochy, lehce níž k dolnímu okraji. Jedná se o obdélnou plochu, která je na šířku obdélná a vyplněna prosklenou stěnou v pravidelném rastru. Hliníkový rám vytváří stejně široké svislé pásy členěné na pět polí, kdy tři (při okraji prosklené plochy a na středu) jsou úzké na šířku obdélné pole a dvě pak na výšku obdélné. Vzájemný poměr těchto dvou tabulí je přibližně 1:4. Další prosklená stěna jde přes jihozápadní nároží, čímž člení jižní a západní fasádu. Na jižní fasádě stěna zasahuje jen přibližně pětinu plochy (pět svislých polí. Dva svislé pásy tvoří dveře, které ústí na lávku vedoucí k Radničnímu parku. Na východní fasádě prosklená plocha jde až za místo průniku s hmotou do tvaru písmene L, tedy konkrétně ve čtyřech sloupcích (celkem 24). Severní fasádu člení jen dva okenní otvory, které jsou při horní hraně plochy a mají vysoko položený parapet. Dvě na šířku obdélná okna těsně vedle sebe jsou situována při středu fasády, spíše na východní polovině. Fasády hmoty do tvaru písmene L mají obdobné řešení, kdy na vpadlém parteru je posazena dvoupodlažní hmota. Zapuštěné přízemí členění prosklené plochy v pravidelném rastru, nebo plné stěny obložené kamennými pásky. Rastr prosklených ploch tvoří vertikální pole ze třech tabulí, kdy nad jednou velkou jsou dvě menší vedle sebe. Vodorovný předěl mezi tabulemi je v 4/5 výšky otvoru. Hmotu pater člení hluboce vpadlé niky s funkcí balkónů. Jednotlivé balkóny jsou odděleny ve vertikálním i horizontálním směru subtilními deskami (plná hmoty). Prostor balkónu je v dolní části vymezen zábradlím, které je tvořeno pevnou deskou obdélného tvaru v rovině líce vnější fasády, avšak s mírným odstupem od okolních konstrukcí. Některé balkóny jsou odstíněny zděnými vertikálními lamelami. Zadní plochu balkonu běžně tvoří prosklená plocha z větší části na zděném parapetu. Na úzký pás, který jde od podlahy navazuje tabule ve tvaru blízkém čtverci. Na tento pás navazuje nižší plocha s parapetem, která je vyplněna trojice vertikálních polí. Jedno pole se skládá z obdélné tabule, na kterou navazuje čtvercová. Vzájemná poměr výšek tabulí je 1:2. Parter západní fasády je členěn od jihu trojicí běžných polích prosklených ploch. Další prosklenou plochu se dvoukřídlími vstupními dveřmi odděluje sloup obložený kamennými pásky. Vstup do objektu ze západní strany uvozuje dvou ramenná rampa nad okrajem vodní plochy, kdy široké rameno v mírném sklonu přichází k fasádě kolmo, a naopak užší rameno jde přímo podél fasády od severu. V místě, kde široká rampa přechází v ochoz okolo obvodu parteru je situováno kovové schodiště o dvou ramenech v jedné rovině, které umožňují přístup do objektu drobnější přístavby k západní fasádě. Parter od jihovýchodu člení šest prosklených ploch, které jsou odděleny sloupy, nebo větší plochou. První od nároží je tvořena trojice běžných polí. Za sloupem navazuje plocha o pěti polích, z nichž střední tvoří dvoukřídlé dveře. Následuje plná stěna, která je střídána opět prosklenou plochou s trojicí polí, jež na středu má dvoukřídlé dveře. Na přerušení v podobě sloupu navazuje otvor vyplněný trojice běžných prosklených polí. Poslední prosklená plocha s jedním proskleným polem je od předchozí oddělena sloupem. Zbývající část fasády probíhá jako souvislý pás přes všechny patra. Patra od jihu tvoří průběžné balkóny až k navazující nižší hmotě při této fasádě. Na kraji balkonů je šest vertikálních lamel, která probíhají přes obě podlaží. Přibližně od čtvrtiny délky navazující nižší hmoty fasádu člení opět lamely, které tvoří plochu až za tuto hmotu. Celkem se jedná o 24 lamel. V každém patře následuje trojice balkónů, kdy střední je jednou tak širší než krajní. Jižní fasáda člení dvě pouze dvě prosklené plochy, kdy jedna je při jihozápadním nároží a druhá přibližně na polovině šířky fasády. Krajní tvoří tři pole, kdy na středu jsou dvoukřídlé dveře. Druhá ploch, taktéž o třech polích, má dveře v krajním poli. Fasáda v patrech má o stranách plné pole a na středu v každé výškové úrovni se nacházejí dva balkóny, kdy při východní okraj druhého balkónu zastiňuje šestice průběžných lamel. Parter východní fasády, která je pod hmotou vynesenou na sloupech, je členěn trojicí prosklených ploch. Při jihovýchodním nároží má prosklená plocha čtveřici polí. Následující dvě prosklené plochy blízko vedle sebe, kdy každá z nich má tři běžná pole. Malou část fasády, která jde v této úrovni přes patra, pak člení trojice jednotlivých oken, které jsou na výšku obdélné. Okna mají pravidelné rozmístění. Jižní fasáda druhého křídla hmoty do tvaru písmene L člení v parteru jedna prosklená plocha s pěticí polí při koutu, při kterém se nachází i jeden balkón v každém patře. Východní fasáda druhého křídla hmoty tvaru písmene L má v parteru další vstup, který je uvozen předsazeným schodištěm o pěti stupních, které vytváří podestu s přístupem ze tří stran. Ze severu podél fasády vede na horní úroveň i rampa. Parter je převážně prosklený s šesticí prosklených ploch. Od jihu má první plocha jeden díl, další pak dva. Následuje atypické prosklení, které má čtyři užší díly vždy s jedním nadsvětlíkem a prostřední dvě pole tvoří dvoukřídlé dveře. Následující dvě plochy jsou řešeny stejně. Poslední má již tradiční řešení. Plocha pater má typické řešení s balkóny, až na to, že při severovýchodnímu nároží probíhá přes obě patra plná deka. Na kraji je nika se zábradlím do balkónu ze severní strany. Při jižním okraji fasády probíhají čtyři lamely. Mezi lamelami a plnou deskou se nacházejí čtyři balkóny. Plochu severní fasády narušuje prostorově modelovaná hmota. Východní i západní část parteru severní fasády je v podstatě plně prosklen, východní plocha má sedm dílů a západní pět. Jeden z dílů na každé části tvoří dvoukřídlé dveře. Východní část fasády v patrech tvoří dva balóny a v západní části je jeden průběžný. Modelovaná hmota na severní straně dispozice je vynesena trojicí podpěr (při okraji bočních stěn a na středu), kdy v nejnižším místě přecházejí v lichoběžníkové sloupy, kdy užší část je při terénu. Omítané fasády jsou členěny pouze na východní straně. Dvojici okenních os při severovýchodním nároží mají podobu spíše štěrbin (úzké, protáhlé, výplň bez členění), které jsou situovány nad sebou. Drobnější hmota při západní straně hmoty do tvaru písmene L je postavena na terase nad vodní plochou, která je na jižní straně rozšířena než samotný půdorys hmoty. V úrovni parteru nad terasu vystupuje jádro na středu dispozice v podobě kvádru obloženého kamenem, z něhož vycházejí lichoběžníkové náběhy podpor vždy při každém rohu jádra. Náběhy vynášejí jednopatrový objem, který je členěn pouze na jižní a severní straně, západní je plná. Obě fasády jsou koncipovány shodně. Na výšku asymetricky umístěné pole tvoří hlubokou niku, která je v prostoru členěna na tři díly dvojicí sloupů. Ty nejdou až na úroveň hloubky niky, za to navazují na umístění náběhů. Zadní plochu hluboké niky tvoří prosklené stěny. Hliníkové rámy tvoří nízký pruh při dolním a horním okraji. Střední část je vyplněny kombinací dvou velikostí v poměru 1:2. Pruhy a střední pole nenavazují vertikálně, jsou k sobě posunuty na tzv. vazbu, tedy o polovinu šířky. Krajní pole o větší šířce mají tři pole v horním a dolním pruhu, dvě užší a širší pole ve střední části. Střední prosklené pole má jen dvě pole v pruzích a dvě užší a jedno širší ve střední části. Spodní pás u všech tří částí má výplň z neprůhledného skla. Větší hranolová hmota vyrůstající ze střechy má plné fasády bez členění, pouze nižší závěr člení tři pravidelně rozmístěné světlíky a pásové okno, které jde přes nároží. Prosklená plocha je členěna v pravidelném rastru. Plochy fasád jsou omítané v přírodní barevnosti. Menší, čtvercová nástavba je členěna pouze jedním otvorem v podobě vstupu na jižní fasádě a dvojice okenních otvorů na severní fasádě. Okna v ploše rozmístěna těsně pod horní hranou plochy a na třetinách délky. Osy jsou na šířku obdélný s vysokým parapetem. Plochy fasád jsou omítané v přírodní barevnosti. Objem ve tvaru koule není nikterak členěn. Povrch tvoří měřený plech.