hotel Murom

Ubytovací zařízení se nachází v centru města, konkrétně ve střední části centrálního okrsku. Budova je situována při křížení ulic Radniční a F. L. Gassmanna. Hotel sousedí s jinými veřejnými stavbami, ze severu je to budova Finančního úřadu, na západě s magistrátem a jihovýchodně se nachází divadlo. Samostatně stojící objekt tvoří dvě hmoty. Jde o přízemní jednopatrovou hmotu na půdorysech protnutých obdélníků, ze které vychází mohutný 12 podlažní objem blízká trojhranu. Na půdorysu obdélníku se ční hmota jejíž východní příčná po jednotlivých patrech terasovitě ustupuje. Na poslední kaskádovité úrovni je umístěna hranolová jednopodlažní nástavba na půdorysu blízkém čtverci. Všechny patra z jihu spojuje subtilní protáhlý hranol na polovině délky nejvyšší úrovně kaskády. Veškeré hmoty jsou zakončeny plochými střechami. Hlavní vstup se nachází na jižní straně budovy. Přístup z veřejné komunikace je chráněn přístřeškem s vykonzolovanou střechou na dvou stěnových pilířích. Pod přístřeškem se nachází přímé terénní schodiště o čtyřech stupních, které vede na platformu, na níž posazena samotná budova. Přízemní podnož, ze které vyrůstá kaskádovitá hmota, má po obvodu výrazný předsazený a zároveň vysoký lem obložený kamennými deskami. Fasády jsou z vetší části proskleny pásovým oknem, které je členěno obdobným způsobem, tedy v jistém modulu. Na výšku obdélný pás je přerušen horizontálním polem, které je čtvrtinové výšky k spodní části. Objevuje se i jednou tak široké pole, které v horizontálním pásu má dvě pole. V místech, kde je stěna přerušena, je plná hmota obložena kamennými deskami. Krátké, příčné strany z průniků obdélníků jsou většinu plné. Na západní straně se objevuje jedna osa proskleného vstupu. Jižní fasáda je od západu prosklená se vstupem, následuje plná část, kterou střída dvě prosklená pole (širší s dvojicí tabulí v horizontále). Zbývající část je opět plná. Vstup v prosklené stěně má podobu dvojice dvoukřídlých dveří. U prosklených částí je většinou použit širší modul výplně. Převážnou část východní fasády tvoří prosklení v užším modulu s jednou tabulí v horizontálním předělu, avšak spodní díl tvoří dva díly se spodním zaskleným neprůhledným sklem v hnědé barvě. Poslední segment východní fasády je plný bez členění a bez obkladu. Pouze omítaný. Severní fasáda je členěna je prosklena ze čtyř pětin, zbývající část je plná bez dalšího členění. Prosklení tvoří širší pole, kdy horizontální předěl má dvě tabule. Západní fasáda má lem více vykonzolovaný, a slouží i jako přístřešek pro kryté zpevněné plochy okolo objektu. Hmota propojující podnož a všechny patra kaskádovité části má jižní fasádu plnou. Plocha je členěna pouze nutami, a to tak, že horizontálně po patrech a vertikálně na tři díly. Střední díl je užší, přibližně poloviční, než jsou krajní. Tato jižní stěna lehce přesahuje přes hrany bočních stran. Příčné stěny (východní a západní) mají jednu okenní osu na celou plochu. Okenní výplň vyplňuje celou výšku patra, kdy parapetní pole tvoří zabarvený sklo hnědé barvy. Obě části mají obdélný tvar bez dalšího členění. Hmota trojhranu je nad podnoží mírně nadzvednuta na rastru sloupů a východní část je vynesena na sloupech kompletně (čtyři dvojice). V části nad podnoží je propojena plně. Trojhran má zvýšenou spodní úroveň, která vymetena deskou a vpadlou plochou oproti běžné ploše fasád. Toto mezipatro je členěno malými na šířku obdélnými otvory, které jsou umístěny na osu oken v patrech. Patra mohutného trojhranu jsou koncipována v jednom duchu. Odchylkou je délka východní části. Rozdíl má délku jedné okenní osy a poloviční šířky meziokenního pole. Členění je horizontální, plný pás probíhá v úrovni stropní konstrukce a parapetního pole. Členěna je vertikální nutou na celou výšku plochy, čímž z pásu vznikají na šířku obdélná pole. Horní hrana pásu je Následuje pásové okno, u kterého se střídají okenní výplně a meziokenní pole. Okenní výplň má dvě nestejně velká křídla. Užší otevíravé je na výšku obdélné. Na něh navazuje na šířku obdélné výklopné. Vzájemný poměr činní 2:1. Plochu mezi jednotlivými okenními výplněmi je osazeno zabarveným sklem hnědé barvy. Plný pás je na východní straně vždy o jeden a půl pole delší. Okraj lemuje kovové zábradlí, plný hranol na krátkých příčlích. Poslední patro má na východní straně mírně předsazenou střechu. Východní fasáda je protnuta na středu jen jednou osou v podobě dvoukřídlých prosklených dveří. Stejná pozice a typ dveří se nachází na protilehlé fasádě. Dveře vedou na balkón, který navazuje na ze tří čtvrtin délky fasády. Úzký, obdélný balkón má stejný charakter, jako ten protilehlý. Poslední patro má vykonzolovaní o stejném půdorysu, jako je balkón. Plochy fasád nástavby na střeše člení pravidelně rozmístěné osy (na šířku obdélné otvory s vysokým parapetem). Na severní fasádě se nacházejí čtyři, jižní jsou tři a na západní jeden. Na jižní fasádě, kde by měl být ještě jeden otvor (druhá osa od západu) dobíhá hmota propojující všechny patra. Východní fasáda má jednu osu v podobě výstupu na střechu. Plocha, která je pod vynesenou částí hmoty na sloupech je využívána pro parkování. Ze severu byla využita terénní konfigurace, kdy s odstupem od hrany fasády je vytvořena opěrná zeď, která je vjezdem do suterénních prostor. Rovnou stěnu obloženou kamennými deskami narušuje vpadlý prostor, jehož zadní stěna je protnuta vjezdy krytými mřížemi, nebo garážovými dvoukřídlými vraty.