budova pošty a telekomunikací

Budova pošty se nachází v centrálním okrsku města, konkrétně v jeho severovýchodní části. Prostor, kde se budova nachází, se dá vymezit ulicemi Moskevská ze severu, F. L. Gassmanna z východu. Na jižní straně přiléhá 2. náměstí a na západě pak plocha parkoviště před obchodním domem Prior. Samostatně stojící budova je osazena na upraveném, rovinatém terénu. Na východní a severní část navazuje zpevněná plocha volného prostranství. Hmotu tvoří seskupení několika objemů s tím, že hlavní objemy jsou dva, horizontální a vertikální. Atriová hmota horizontály má k sobě protiklad ve formě hranolové vertikály. Vzájemný průnik je v v místě severovýchodního koutu horizontály. Atriová hmota je dvoupodlažní, kdy přízemí je zapuštěné. Hranolový objem je tvořen seskupením tří částí. Hranol posazený na východním křídle horizontály se prolíná s druhým, nižším, který je diagonálně vysunut směrem k severozápadu. Z části průniku vychází poslední plná část. Nižší část je na půdorysu čtverce a má šest výškových úrovní, vyšší se základnou obdélníku jich má sedm a nejvyšší s taktéž obdélným půdorysem převyšuje poslední o jedno patro. Vstupy jsou dva, jeden je do vertikální části, a to ze západní strany. Druhý vstup do horizontály se nachází v jižní části západní fasády. Objemy mají ploché střechy. Horizontální část je postavena na půdorysu obdélníku s atriem na středu dispozice a podélná osa je ve směru sever-jih. Západní fasáda horizontální hmoty je v přízemí tvořena pásovým oknem, které je na jižní části asi v jedné čtvrtině přerušeno plnou plochou obložen kamenem, ze které předstupuje zádveřím vstupu osazeného prosklenou stěnou. Stěna má dvoukřídlé dveře s navazující dvojicí pevných polí. Nad touto plnou plochou je vykonzolována subtilní střecha. Před vstupem uvozuje podesta s dvojicí schodů. Pásové okno má modulární členění, kdy jeden modul tvoří na výšku obdélná výplň s příčlí v horní čtvrtině. Součástí hliníkového rámu otočný mechanismus dolního pole. Plochu předsazeného patra člení vpadlé asymetricky umístěné pole téměř na celou šířku fasády. V tomto poli se nachází prosklená stěna z opakujícího se modulu. Na výšku obdélný hliníkový rám je členěn na tři díly, kdy spodní a horní jsou pětinové oproti střednímu poli. Fasáda má povrch s tzv. břízolitovou omítkou v přírodní barevnosti okru. Jižní fasáda horizontální hmoty má obdobný charakter, jako ta západní. Zapuštěný sokl obložený kamennými deskami je od západu členěna na šířku obdélným polem, ve kterém je modulová výplň s příčlí v 3/4 výšky. Následuje čtveřice na výšku obdélných os s jednokřídlou výplní. Protáhlé osy mají vysoký parapet a jsou situovány k horní hraně a jsou lemovány subtilním šambránou z kamene. Okenní osy jsou seskupeny tak, že meziokenní vyzdívka dvojce je vždy stejná a mezi dvojicemi je jednou tak velká. Za tímto uskupením plochu fasády člen vstup a ve zbývající části se dvakrát opakuje uskupení čtveřice okenních os s vysokým parapetem. Plocha patra je řešena taktéž jako na západní fasádě asymetrickým vpadlým polem. Výplň vychází ze západní fasády, kdy mezi modul o třech tabulích je vložen úzký pruh se zabarveným zasklením v modrozeleného odstínu. Členění je obdobné, jen s tím že příče jsou velmi subtilní. Na hraně předsazeného parapetu se nacházejí tři samostatná pole zábradlí. Břízolitové omítky na plochu patra jsou taktéž použity. I východní fasáda drží obdobný charakter a používá stejné prvky. Zapuštěné přízemí obložené kamennými deskami je členěno od jihu dvojicí hlubokých vjezdů na výšku patra. Na zbývající části fasády se čtyřikrát opakuje uskupení čtveřice okenních os s vysokým parapetem, stejných jako jsou na jižní fasádě. Řešení patra je téměř shodné jako na jižní příčné fasádě. Rozdíl má podobu ho, že pásové okno jde přes nároží a pokračuje na zbývající části severní fasády horizontální hmoty. Přízemí tohoto dílu fasády nemá žádné členění. Druhá část severní fasády je členěna čtrnácti pravidelně rozmístěnými okenními osami s vysokým parapetem při horní hraně výšky patra. Patro má vpadlé pásové okno, které dobíhá do kouta, kde se protíná s vertikální hmotou. Výplň má zabarvené meziokenní výplně. Vertikální hmota má taktéž zapuštěný parter, který je obložený kamennými deskami. Fasády pater mají keramický obklad. Jedná se o pásky kladené v řadách vedle sebe bez vazby. Barevnost je v různých odstínech pískové barvy. Fasády jsou hladké členěné pouze jednotlivými osami. Fasády jsou v patrech nad sebou řešeny shodně. Hmota předsazená před horizontální část je na severozápadě v úrovni přízemí otevřená a podepřena jen jedním sloupem v nároží. Z tohoto podloubí se vstupuje do této části objektu. Vstup má podobu prosklené stěny s dvoukřídlými dveřmi. Zbývající část parteru je plná členěna na severní fasádě šesticí okenních os, které jsou úzké, na výšku obdélné s vysokým parapetem a při horní hraně plochy. Otvor s jednoduchou výplní je lemován kamennou šambránou. Patra jsou na severní straně členěna osami v západní polovině délky, jde o na šířku obdélný pás, který je vyplněn modulem okenní výplně s členěné v horní 3 příčlí. Mezi těmito výplněmi jsou úzké pásy osazené zabarveným sklem v zelenomodrém odstínu. Jeden pás má tři okenní otvory a čtyři plné pásy. Západní fasáda je plná bez členění. Východní má dvě úrovně. Ta, která navazuje na Výhodní část fasády je plná, bez členění. Východní fasádu člení trojice na výšku obdélných okenních os s jednokřídlou výplní. Vertikála nad východním křídlem horizontální hmoty je nad touto hmotnou vynesena na sloupech. Za sloupy jsou prosklené stěny členěné v pravidelném vertikálním rastru. Vyšší východní fasády jsou členěna pásovými okny, které přecházejí přes roh na jižní fasádu. Pás jde až do 3 délky fasády, zbývající část je plná. Pásové okno je vyplněno opakujícím se systémem okenních modulů a úzkých výplní z modrozeleného probarveného skla. Na výšku obdélná okenní výplň je členěna příčlí v 3 výšky. Opakuje se úzký barevný pás a dvě okenní výplně. V pásu je celkem šest dvojic okenních výplní. Za rohem je jen jedna probarvená výplň a jedno okno. Jižní fasáda je ještě protnuta jedním otvorem při střední ose. Výplň otvoru je bez členění. Západní fasáda je v patrech protnuta asymetricky umístěným pásovým oknem, kdy pás je posunut k jižnímu nároží. Otvor je vyplněn stejným typem, jaký se objevuje na protilehlé fasádě, tedy vždy dvojicí oken, které jsou střídány s pásem probarveného skla. Dvojokem je v daném pásu čest. Úzký pás severní fasády je protnut jednou okenní osou osazenou jednoduchou výplní. Nadstavba nad popsané vertikály má plné plochy, jen na severní fasádě jsou instalovány hodiny. Na místo číslic tu vidíme body. V kruhu, který tvoří se nacházej písmena PB a číslice 96.