okresní sekretariát KSČ

Administrativní budova se nachází v centrálním okrsku města, konkrétně v jeho jihovýchodní části. Budova je situována při křížení ulic Jiřího z Poděbrad a Jaroslava Průchy. Samostatně stojící budova je osazena v mírně svažitém terénu a je tvořena dvojicí vzájemně protnutých hranolů. Delší hranol je rovnoběžný s ulicí Jiřího z Poděbrad a naopak kratší, ale zato vyšší je rovnoběžný s ulicí Jaroslava Průchy. Vzájemné protnutí je mimo střední osy objektů, konkrétně kratší a vyšší prochází v druhé čtvrtině delšího hranolu. Hlavní vstup do objektu je ze západní strany v místě průniku obou těles. Před vstupem je vytvořen obdélná piazetta. Další vstup je na středu jižní příčné strany delší hmoty, a to přes lávku z upraveného terénu. Přízemí je pojato odlišně od pater, většinou je ustupující a s jiným charakterem výplní. Delší podélné hmoty se dá rozdělit na čtyři části. Na lichoběžníkový závěr na severu navazuje převýšená část průniku křídel. Vpadlý spojovací krček napojuje jižní, delší část hmoty křídla. Lichoběžníková hmota sahá do úrovně druhého patra. Parter je z východu a západu jen velmi mírně vpadlý, naopak ze severu je výrazněji zapuštěn. Rozhraní mezi parterem a patry vede šikmo, až poslední třetina v návaznosti na další část je vodorovná. Parter je ze západní straně členěn jednou na šířku podélnou osou výlohy, která je členěna na šest vertikálních částí předělených příčlí ve dvou třetinách. Severní fasáda má symetrické řešení, kdy na středu se nachází vstup osazený prosklenými jednokřídlými dveřmi a čtvercovými výlohami po jeho stranách. Výplně výloh člení příčle ve dvou třetinách a nadsvětlík má dvě tabule vedle sebe. Východní fasáda je členěna stejnou osou, jaká se nachází na západní části. Plocha pater má shodnou osu na východní a západní fasádě v úrovni druhého patra. Osa je na šířku obdélná členěna do sedmi vertikálních pásů, kdy druhý a šestý je ve dvou třetinách předělen pro nadsvětlík. Rámy jsou tmavě šedé. Severní fasádu pater člení dva malé okenní otvory čtvercového tvaru přibližně v třetinách šířky fasády. Západní fasádu převýšené hmoty definuje v patrech předsazený rám se subtilnějšími bočními sloupy a na úrovni třetího patra je vetknut průběžný balkón s tyčovým zábradlím. Plocha zapuštěné fasády je členěna pouze v druhém a třetím patře dvojicí na šířku obdélných okenních os, které mají výplň členěnou do třech svislých polích přetnutých příčlí ve dvou třetinách výšky. Mezi těmito osami v třetím patře jsou vloženy ještě dvoukřídlé dveře. Převýšená hmota ze severní a jižní části je protnuta trojicí prosklených polí, kdy krajní pole mají tři díly a střední dva. Prosklené výplně tvoří typickou výplň bez spodní neprůhledné tabule, tedy jen na výšku obdélná část a nadsvětlík. Převýšení plynně přechází do kolmého křídla. V koutech průniku hmot je provedena na vyšší hmotě vpadlá nika. Parter je členěn prosklenou stěnou o pěti polích, kdy druhý od jihu má podobu jednokřídlých dveří s nadsvětlíkem. Prosklená pole člení v horní 3 příčel. Za touto prosklenou stěnou je ve více zapuštěné části vstup do další obchodní jednotky, a to v podobě trojdílné prosklené plochy s jedním dílem jednokřídlých dveří. Výplň má stejné členění, jako předchozí prosklená plocha. Dále následuje ustouply krček, který spojuje hmoty až mezi patry. Plochy jsou na východě i západě protnuty jednou osou v každé výškové úrovni. Na výšku obdélné osy jsou jednokřídlé. Jižní část delšího křídla navazující na krček je tvořena západní, jižní a východní fasádou. Severní část parteru je kratší o jednu pětinu než ostatní hmota, která je pak nesena sloupy. Mezera funguje jako průjezd spojující prostor před objektem a dvorní část. Západní vpadlá část parteru je prostorově modelována v místech dvojice obchodních jednotek, kdy výlohy mají trojboký tvar. Ostatní plocha parteru je členěna dvojicí vstupů a dvojicí okenních otvorů. Od průjezdu jsou situovány dva prosklené vstupy s jednokřídlými dveřmi. Následují dvě výlohy, jejichž výplň tvoří na výšku obdélné jednokřídlé tabule. První je širší s trojicí prosklených polí v rovině souběžné s parterem. Druhá výloha má jen přední panely dva. V zadní části fasády plochu člení již jen dvojice na šířku obdélných oken s vysokým parapetem. Plocha pater má čtyři plány. První plán tvoří plná plocha na jižním konci fasády o šířce 1/5 celé délky. Druhý plán tvoří rám přes obě patra, který je při horním okraj širší. V dalším se propisuje konstrukce tvořená vertikálními a horizontálními pásy, které vytváří dvě obdélná pole nad sebou a čtyři vedle sebe v každém patře. Výplň obdélných polí tvoří prosklené fasádní stěny členěné v pravidelném rastru. Pět vertikálních dílů u prvního pole za plnou stěnou a čtyři díly u ostatních polí. Díly se sestávají ze tří různě velkých tabulí. Na dolní na šířku obdélnou tabuli navazuje na výšku obdélná a poslední je opět na šířku obdélná, kdy horní je užší, jež spodní. Spodní tabule má plnou výplň. Jižní fasáda delší hmoty je v parteru členěna dvojicí okenních os, které jsou na šířku obdélné. Umístění oken je při horní hraně plochy a při středu fasády. Předsazená plocha patra má na středu vpadlé pole, které je na šířku obdélné. Toto pole je ještě vnitřně členěno do šesti částí, a to pomocí dvojice pilastrů při středu a propisující se vodorovnou konstrukce stropu. Šest částí je vyplněno prosklenou stěnou v pravidelném rastru. Vertikální pole jsou členěny na tři různě velké díly. Spodní a horní díl jsou na šířku obdélné a střední pak na výšku. Neprůhledný parapetní díl je o něco větší než nadsvětlík a střední díl je dvakrát tak velký jak nadsvětlík. Díl mezi pilastry jsou užší než standartní a dolní výplň tvoří dveře se vstupem na lávku. Plocha parteru východní fasády je členěna osmi osami. Od jihovýchodního nároží jde o dvojici okenních os, jedné osy vstupu, na který navazuje zapuštěný vjezd. Plochu dále člení dvojice okenních os a dvojice dveřních otvorů. První dvě osy mají tvar blízký čtverci, kdy výplně jsou jednokřídlé s vysokým parapetem. Všechny tři osy dveří mají stejné výplně, a to jednokřídlé, plné dveře. K zapuštěnému vjezdu vede z předprostoru přímá rampa. Vjezd je osazen dvoukřídlými vraty. Dvojice okenních os za vraty mají na šířku obdélný tvar s vysokým parapetem. Poslední pětinu parteru tvoří průjezd. Plocha pater má obdobné řešení jako západní část fasád. Jižní třetina fasády je plná bez členění. Na ní navazuje rám přes obě patra, který je při horním okraj širší. Druhý plán tvoří vertikálními a horizontálními pásy, které vytváří dvě obdélná pole na vedle sebe v každém patře. Další stejně velké pole je od prvních dvou odděleno šesticí vertikálních lamel zděné konstrukce. První a poslední jsou šiří než ostatní, a přitom ta jižní je jednou tolik než ta severní. Mezi lamelami jsou pravidelné odstupy vyplněné jednokřídlými okny. Výplň obdélných polí tvoří prosklené fasádní stěny členěné v pravidelném rastru. Pět vertikálních dílů a čtyři díly u polí za vertikálními lamelami se sestává ze tří různě velkých tabulí. Na dolní na šířku obdélnou tabuli navazuje na výšku obdélná a poslední je opět na šířku obdélná, kdy horní je užší, jež spodní. Spodní tabule má plnou výplň. Kratší hmota je tvořena severní a jižní podélnou fasádou a příčnou jižní. Kout, kde se stavby propojují je ještě akcentován průběžnými nikami u každé hmoty. Nika této hmoty je ukončena pod jednoduchým pásem imitujícím korunní římsu. Plochu člení jedna okenní osa v každé výškové úrovni. Na výšku obdélná okna lícující nad sebou jsou vyplněna jednokřídlou výplní. Od této niky fasádu člení mělčí, zapuštěným soklem a plasticky členěná patra. Od koutu sokl člení petice os. Druhá a pátá osa má podobu vstupu osazeného prosklenými dveřmi s černým rámem křídla i zárubně. Okenní osy jsou na šířku obdélné, taktéž s černými rámy rozdělenými vertikální příčlí na dvě části. Nadpraží oken a dveří je srovnáno do jedné úrovně. Plocha pater je v prvním plánu orámována na celou výšku hmoty. Další úroveň tvoří rastr vodorovných a svislých prvků. Vodorovné jsou v úrovni podlah, tedy dvě a vertikálně jsou členěny do šesti pravidelných dílů. Druhý díl od koutu doplňují zděné vertikální lamely na celou výšku pater. Od západu jsou čtyři stejně široké a jedna trojnásobně širší. V posledním plánu se nachází samotná výplň jednotlivých dílů. Výplň tvoří prosklená stěna, která má pravidelný rastr členění. Vertikální modul je seskupen ze tří různě velkých dílů. Od spodu je na výšku obdélný díl tvarem blízký čtverci, následuje výrazně na výšku obdélná a sestavu zakončuje úzký na šířku obdélný. Dolní pole jako jediné je neprůhledné. Rámy mají černou barvu. Jeden díl fasády se sestává ze čtveřice modulu. Východní fasáda kratší hmoty je postavena na velmi nízkém a zapuštěném soklu. Patra tvoří zkosené plochami směrem ke středu fasády, kde jsou přerušeny vpadlou průběžnou nikou. Plochy pater člení pouze trojice vodorovných nut. Jedna pod úrovní střešní konstrukce, další dvě v úrovních pater. Vpadlou plochu člení dvojice pilastrů a v druhém plánu se propisuje konstrukce stropů. Úroveň přízemí a malá část patra je za pilastry plná, zbývající pak prosklená. Zasklení je vodorovně členěno na přibližně stejné části. Část druhého patra má dvě tabule a třetí patro tři. Severní fasáda je řešena obdobně jako ta jižní s výjimkou průběžného hranolu, který je předsazen v třetině fasády od koutu. Plochy Větší část soklové partie má regulérní výšku patra, tedy její 2/3 od západního koutu. Plocha je členěna čtveřicí os, které mají charakter prosklených stěn. Od koutu jde o jednu na šířku obdélnou osu, která je členěna čtveřicí svislých dílů, kdy každý díl je v 3 předělen svislou příčlí. Třetí díl je užší a má podobu jednokřídlých prosklených dveří. Další osu tvoří dvoukřídlé posuvné dveře s bočními pevnými díly. Následující osa je téměř totožná s tou první, kdy dveře jsou jen v jiném dílů. Poslední osa parteru je tvořena jen prosklením bez dveří. Patra jsou členěna opět ve třech plánech, jako na jižní fasádě. V koutě se opět nachází vpadlá nika s trojicí na výšku obdélných os. Od koutu v úrovni patra navazuje běžný díl s prosklenou plochou o čtyřech modulech, další má jen dva moduly. Následuje předsazený hranol, za kterým jsou tři běžné díly.