škola

Škola čp. 400 se nachází v ústecké čtvrti Klíše, v Palachově ulici. Jde o rozměrný objekt členitého půdorysu, umístěný v terénu. Jeho hlavní část je situována podélně směrem k ulici, z průčelí vybíhají vyvýšené schodišťové rizality. Na severozápadním konci je připojená ředitelská vila, z hlavní budovy pak vybíhá kolmo přistavěné dvorní křídlo. Hlavním členícím prvkem strohých fasád jsou okna různých velikostí – v části pásová, v části umístěná po skupinách vedle sebe. Výrazný je také kamenný obklad soklů. Střechy jsou rovné. Nová škola nahradila ve 30. letech minulého století už nedostačující budovu v Solní ulici, která byla v Ústí nad Labem otevřena jako vůbec první česká obecná škola v roce 1919. Stavbu od proslulého českého architekta Josefa Gočára podpořil i stát. Funcionalistická budova se měla stát úctyhodným symbolem nového Československa v převážně německy mluvícím Ústí. V době svého vzniku v roce 1930 měla škola 19 tříd a už dva roky po slavnostním zkolaudování ji navštěvovalo víc než 600 žáků. Před střední částí uličního průčelí školy je osazena pískovcová deska, na níž je reliéf lva z malého znaku Českoslovenké republiky. Jde o volnou repliku vytvořenou kamenosochařem Otakarem Velímským dle velkého znaku Československé republiky, který vytesal sochař Otto Gutfreund, jež byl součástí československého pavilónu na mezinárodní výstavě v Paříži v roce 1925.