okresní úřad

Rozměrná reprezentativní stavba bývalého okresního úřadu se nachází severně od centra Milevska a tvoří svou zakřivenou východní částí severní frontu Husova náměstí. Objekt srovnává mírně svažitou situaci Jeřábkovy ulice, podél které je umístěn. Hmota budovy spočívá na soklu z kamenného režného zdiva, který vyrovnává mírný svah ve směru východ-západ. Řádkové zdivo je prolomeno řadou okenních otvorů se šestidílnými okny s horizontálním dělením v horní třetině výšky a dalšími menšími okny. Dominantu hlavního jižního průčelí tvoří mohutný předsazený portikus spočívající na osmi pilířích z kamenného řádkového zdiva. Zakrytá část chodníku je tvořena třemi poli z umělého kamene, který je po okrajích obložen obrubníky. Horní část portiku tvoří balkón prvního patra, jehož prolomená atika tvoří zábradlí. Spodní část balkónu je tvořena deskou s trámy v příčném směru, trámy propojují pilíře portiku. Na čelní straně balkónového zábradlí se nachází deska s bronzovým reliéfem s malým státním znakem Československé republiky. Zbytek průčelí je hladký, rytmicky prolomený řadami oken se šestidílnými okny s horizontálním členěním v horní třetině výšky. Na průčelí se nachází celkem dvaadvacet okenních os. Západní konkávně zakřivená část průčelí dosahuje výšky patra a obsahuje šest okenních os. Krajní osa vpravo je mírně odsazena a v patře obsahuje drobný balkón obsluhovaný dveřmi vloženými do okenního otvoru prolomením části parapetu. V mezipatrovém pásu se nachází plastický nápis POLIKLINIKA, dříve se zde nacházel nápis OKRESNÍ ÚŘAD. Zbylá část domu je vyšší dvoupatrová. Původně byla budova výškově symetrická, nižší západní část byla přestavěna v době zřízení západního křídla. Dvoupatrová část je členěna šestnácti okenními osami s výplněmi obdobnými těm v zakřivené části. Mezi prvním a druhým patrem probíhá po celé budově mírně členěná pravoúhlá kordonová římsa. Další obdobná římsa probíhá po celé délce vyšší části nad druhým patrem. Okna druhého patra mají zvýrazněný parapet. Vstup umístěný do portiku je tvořen novými plasstovými dveřmi s kovovým madlem, nad dveřmi se nachází zděné omítané nadpraží, nad kterým se nachází nadsvětlík rozdělený do devíti polí se skleněnými tabulkami. Západní průčelí vzniklé po druhé světové válce při příležitosti přístavby západního křídla je členěno čtyřmi osami okenních otvorů při SZ nároží, dále následuje osa tvořená trojicemi úzkých prosvětlovacích okének, zbylá třetina průčelí při JZ průčelí je hladká bez členění. V přízemí je umístěn boční vstup tvořený novými plastovými dvoukřídlými dveřmi. Východní průčelí do Masarykovy ulice je vlivem svažité konfigurace terénu dvoupatrové, přičemž přízemí je tvořeno soklovou části stavby. Východní průčelí je členěno šesti osami, boční vstup do domu se nachází v přízemí ve třetí ose zleva. Vstup je po stranách doplněn kamennými přístěnnými pilíři s mírně vysunutým hladce omítaným nadpražím. Severní průčelí do dvora je členité se schodišťovým rizalitem zhruba uprostřed délky, stěny jsou prolomené množstvím různorodých okenních otvorů. Budova prošla zateplením, okna byla vyměněna za nová dodržující původní členění. Střecha je valbová krytá novou vlnovkovou krytinou, část střech do dvora je plochých s mírným sklonem k severu.