Mariánské sousoší

Architektura je původní, figury, voluty a reliéfy jsou výdusky z umělého kamene z 90. let 20. století. Mušlový vápenec pro původní sochařská díla byl dovezen z Eggenburgu v Dolních Rakousích, žula pro kamenickou práci byla vytěžena ve Lhotce u Křemže. Původně sloup stával v prostoru před Pražskou branou před nárožím dnešního domu čp. 1 v Riegerově ulici, v průběhu ulice 28. října. Základna celého sousoší má tvar širšího jednoduše tvarovaného položeného betonového kvádru, na kterém spočívá podstavec s půlkruhově vyklenutou střední částí. Podstavec věnovaný protimorovým patronům má zaoblené hrany, koruna je kryta mírně přesahující římsou. Boční strany jsou zdobeny akanty a volutami rostlinného charakteru. Střední část podstavce vyplňuje reliéfní výjev se sv. Rosálií, pod kterým je umístěna volutová kartuš s vyobrazením městského znaku Českých Budějovic. Po stranách výklenku s reliéfem a kartuší se nachází drobnější niky s mušlovými konchami s postavami světců – vlevo stojí sv. Šebestián, vpravo sv. Roch. Na horní části podstavce zakončeného římsou stojí dvojice soch světců spjatých s městem a postament se sochou Panny Marie Budějovické. Na levé straně stojí sv. Mikuláš, na pravé sv. Auracián. Postament je tvaru zužujícího se komolého kvádru, na přední straně je umístěna zdobná nápisová kartuš nesená dvěma cherubíny. V kartuši se nachází níže přepsaný nápis. THAVMATVRGAE VIRGINI HVIATI ET HIS BEAVIS PATRONIS PRO HONORE POSVIT SENATVS POPVLVSQVE BVDVICENSIS Postament je zakončen jednoduše tvarovanou mírně přesahující deskou, na které spočívá nejdůležitější prvek celého díla – socha Panny Marie.