kaple sv. Jana Nepomuckého

Kaple sv. Jana Nepomuckého stojí na horním konci hlavní janovodolské ulice (dnes Volgogradská), která je ukázkou jednotně založeného barokního sídelního celku. Celkem 64 typových roubených domků Janova Dolu bylo postaveno v letech 1704-1705 na pozemcích Jana Václava Gallase symetricky podél osy tvořené Zlatým potokem. Kaple pohledově logicky zakončovala linii ulice. Raně barokní orientovaná kaple sv. Jana Nepomuckého má obdélný půdorys (cca 11x17m) s jižně situovaným přístavkem sakristie. K západní části centrálního půdorysu plochostropé haly kaple přiléhá odsazený presbytář s polokruhovou apsidou. Vstupní pískovcový portál má profilované orámování s ušima a kapkou. V silné vstupní stěně je mělká předsíň, po obou stranách ve stěně stoupá točité schodiště. V bočních stěnách kaple jsou před chórovou částí protilehlé dveře. Na severní straně jde o boční vchod, na jižní o vstup do sakristie. Nad presbytářem je sanktusník s plechovou krytinou zakončený korouhvičkou s datováním 1716. Střecha je sedlová, krytá lepenkou. Sakristie s hřebínkovou klenbou má přistavěnou předsíň (1895) s plochou střechou se samostatným vstupem s původními dveřmi v rovném žulovém ostění. Kaple byla postavena a vysvěcena roku 1716. Zadavatelem výstavby kaple byl správce gallassovského panství Platz, který se podílel i na financování stavby. Kaple byla opravena roku 1879, renovace interiéru proběhla roku 1893, přístavba sakristie roku 1895 a poslední velká rekonstrukce kaple roku 1924. Interiér kaple je bíle omítnutý, podlaha vybetonovaná. Z původní štukové výzdoby zůstaly pouze kanelované pilastry a kamenná kropenka na pravé straně u vchodu.