kostel Povýšení sv. Kříže

Jednolodní orientovaný kostel obdélného půdorysu s užším presbytářem s pětibokým závěrem kněžiště a s hranolovou věží při severní straně lodi. Střechy lodi i presbytáře jsou vysoké sedlové, nad závěrem je trojboké valbové ukončení. Krytinou jsou plechové šablony. Na hřebeni střechy lodi blíže k presbytáři je sanktusníková věžička s lucernou a cibulí, mohutná převýšená věž na severní straně je zastřešena trojitou cibulí s vloženými otevřenými osmibokými lucernami a je zakončena makovicí s křížem, krytinou je měděný plech. Vstup do kostela je ze severní strany, kde je přistavěn dvoupatrový blok předsíně a schodiště na kůr. Na něj navazuje sousední budova fary (evidovaná pod samostatným rejstříkovým číslem kulturní památky), která obklopuje spodní část věže kostela. Ostatní fasády kostela jsou členěny štíhlými jen mírně odstupněnými opěráky, mezi nimiž jsou vysoká okna s kamenným ostěním zakončená lomenými oblouky v presbytáři a půlkruhovým zaklenutím v lodi. V závěru presbytáře jsou čtyři okenní osy, páté okno v čelní stěně je slepé. V jižní i severní stěně presbytáře je jedno okno. Na jižní straně mezi presbytářem lodí navazuje na kostel patrová budova kaple Nejsvětější Trojice se sakristií. Jižní stěna lodi je prolomena pěti okenními osami, na fasádě jsou analyticky přiznány fragmenty gotického ostění oken podobně jako armování opěrných pilířů. Ve druhém poli od západu je přičleněna válcová hmota točitého kamenného schodiště vedoucího z ochozu v lodi kostela do dvora. Západní fasáda kostela orientovaná do dvora fary je střídmě členěná, v ose je umístěno jedno okno s půlkruhovým záklenkem. Dvoupatrová předsíň na severní straně kostela má fasádu členěnu třemi pilastry vysokého řádu, mezi nimi v pravém poli je kamenný segmentově zaklenutý portál s prolomeným trojúhelníkovým frontonem, v levém poli je menší kamenný portálek vedoucí na schodiště na ochoz v lodi kostela a na kůr. Po dvou oknech je v obou patrech předsíně, levá okenní osa v 1. patře je slepá. Okna jsou pravoúhlá se šambránami s lištou a ušima a parapetními a nadokenními římsami. Mohutná je profilovaná korunní římsa předsíně. Věž je ve spodní části členěna pásovou bosáží, horní část odděluje kordonová římsa nesoucí nárožní pilastry zakončené volutovými hlavicemi se závěsy. Fasádu věže ukončuje bohatě plasticky zdobená římsa. V bočních stěnách věže po jedné okenní ose, okna jsou segmentově zaklenuta, nad okny je výrazně dynamicky tvarovaná římsa, nad ní ciferník hodin. Kněžiště je zaklenuto třemi poli křížové žebrové klenby s kruhovými svorníky, závěr kněžiště hvězdovou žebrovou klenbou se svorníky, žebra dosedají na svazkové přípory. Po obou stranách kněžiště jsou v patře oratoře. Loď je zaklenuta šesti poli valené klenby se styčnými výsečemi mezi pasy. Na západní straně jedno pole zaujímá kruchta s varhanami nesená stlačeným obloukem, podklenutá valenou klenbou s výsečemi. Stěny členěny mohutnými pilíři, výrazně vybíhajícími do lodi, mezi nimi vznikají boční kaple, nad nimi ochoz s plným zábradlím s balustrádou, které pokračuje na kolem kruchty. Pod kruchtou na jihozápadní straně kostela je vstup do předsíně zaklenuté křížovou žebrovou klenbou, do ní vede boční vstup do kostela. Předsíň za hlavním vstupem do kostela na severní straně je dveřmi propojena s přilehlou farou, v předsíni je fragment gotického ostění. Krovy kostela jsou přístupné buď schodištěm ve věži, nebo menším točitým schodištěm ze sakristie. Mohutné krovy jsou historické dřevěné tesané s kolíkovými spoji, nad presbytářem pozdně gotického tvaru s klasovými vazbami, s hambálky ve dvou výškových úrovních, se sloupy ve středové rovině a patními vzpěrami, nad lodí s barokní ležatou stolicí, středovými sloupy, hambálky ve dvou patrech, zavětrováním dvojitými ondřejskými kříži.