kostel sv. Matouše

Volně stojící jednolodní podélná stavba s krátkým, užším kněžištěm, půlkruhově ukončeným. V ose západního průčelí hranolová věž s okosenými hranami. Osa kostela natočena k jihu. Po bocích kněžiště jednopatrová sakristie a depozitář s oratořemi. Podélná loď osvětlena třemi páry vysokých obdélných oken se segmentovými záklenky a je zaklenuta třemi pruskými klenbami na pasech, které nasedají na kladí s římsou, které je neseno v lodi dvěma toskánskými pilastry a jedním pilastrem v okenní špaletě. Kouty jsou čtvrtkruhově zaobleny, vítězný oblouk je půlkruhový. Kněžiště je půlkruhově zakončeno, klenuto do pasů pruskou klenbou a konchou, osvětleno dvěma okny nad sebou po každé straně. V závěru kněžiště zasazena deska s pamětním nápisem o postavení kostela v roce 1779. Pěvecký kůr je v prodloužení lodi, podklenutý arkádami na dvou pilířích. Průčelí kostela mezi okny má vždy dvojice pilastrů, na rozích pak po jednom pilastru, které nesou podstřešní kladí. Mezi pilastry vysoká okna se segmentovými záklenky. Pod hlavicemi toskánských pilastrů je dekor ze zalamovaných pásků, dole se střapcem. Krov je sedlový k věži a zvalbený k presbytáři, krytina dříve tašková a nad presbytářem dříve břidlicová, nyní vše pokryto měděným plechem. Sakristie jednopatrová, valeně zaklenutá s výsečemi, k jihu má rohy skoseny, stěny členěny lisenami, okna obdélníková, střecha s valbou. Zvonicové patro věže je nad průběžnou hlavní římsou, na průčelí pilastry jako na kostele a po jedné okenní ose, nejvyšší římsa uprostřed půlkruhově zvednutá pro ciferník hodin. Věž kryta zvonovou střechou, která přechází do osmiboké cibulové báně s lucernou, vše pokryto měděným plechem. Nad presbytářem šestiboký sanktusník, také pokryt měděným plechem. Hlavní vstup do kostela podvěžím, obdélný vchod je rámován kanelurovanými korintskými polosloupy, nad ním je prohnutý přerušený fronton. Nad portálem uprostřed je mělký výklenek, rámován profilovanou šambránou, s kamenným sousoším andílků na oblacích z počátku 18. století, pocházející snad ze zbořeného kostela. Obdobné sousoší také nad bočním portálem v jižní zdi lodi, který má po stranách na koso postavené pilíře s římsou a přerušeným frontonem, v severní zdi je jednoduchý portál, po stranách zakončen piniovými šiškami.