venkovský dům

Jednopatrový dům obdélného půdorysu krytý valbovou střechou s prejzovou krytinou se nachází v S části návsi, orientovaný podélnou osou ve směru J-S. Hlavní průčelí se vstupem s malou předzahrádkou (vymezenou plaňkovým plotem na kamenné podezdívce) je orientováno směrem k V do malého prostranství přístupného z návsi. Do návsi se dům obrací svojí J boční fasádou s bohatším architektonickým členěním. Z strana přiléhá k domu čp. 23. Všechny tři fasády jsou shodně členěny pilastry (na jižní fasádě zdvojené) s římsovými hlavicemi, které v mezipatrové části nesou kordonovou římsu a v podokapní části římsu korunní. Okna přízemí jsou půlkruhová. Okna prvního patra jsou obdélná s profilovanými šambránami s parapetní výplní v podobě obdélného štukového psaníčka. Boční fasády domu jsou členěny dvěma okenními osami, hlavní průčelí pěti okenními osami. Nad vstupem, v ose hlavního průčelí, se nachází balkon na kamenných konzolách. Předmětem ochrany je dům čp. 24 a vymezený pozemek.