socha sv. Gottharda

Socha sv. Gottharda je umístěna v prostoru historického centra Brumova. Světec je umístěn na výškově odstupňovaném soklu na vyzděné podestě o dvou soustředných schodišťových stupních na půdorysu obdelníka. Sokl je členěn ve spodní části pravoúhlou ve vrcholu zalamovanou patou, přecházející ve střední část s volutovými křídly. Středová část s mírným předsazením nese na čelní straně rokajovou boltcovou kartuš v nízkém reliéfu. Ve středu v oválném poli je umístěn sekaný majuskulní nápis ve znění: “ GLORIAE BEATI GOTHARDI OFFERT IOANNES SCHENK BRVMO VIENSIS” Boční volutová křídla jsou v ploše členěna zvonkovými závěsy s profilovanou pohledově akcentovanou bordurou. Ve vrcholu je sokl zakončen vyloženou zalamovanou profilací římsy s navazujícím tělesem profilované podnože. V trochilu na čelní straně s reliéfem motivu lastury. Vlastní socha světce je podána v klasickém ikonografickém schematu jako opata benediktýnského kláštera v Hildesheimu a posléze biskupa v dalmatice, pluviálu a mitře na hlavě výrazného plnovousu. Postavou prochází dynamika kontrapostu s vahou na levé zakročené noze. Vedle esovitého prohnutí je patrný druhý spirálovitý pohyb s postupným vytočením horní poloviny těla a hlavy k pravému rameni. Levá ruka podél těla drží na boku knihu. Pravice se zvedá. Patrný výrazný dynamický náboj v traktaci roucha pod dojmem silného závanu. Dlouhý plášť pokrývá zadní partie těla s uzavřením obrysu a nedovoluje otevření jádra figury. rozměry: sokl cca 0,8.0,4m, výška cca 3m materiál: kámen - pískovec