dvojice domů

Objekt tvoří dvě obdélná, shodně orientovaná patrová stavení orientovaná štítem k cestě, trojprostorová, krytá sedlovou střechou. Přízemí levého objektu je dnes zděné, pravého objektu v přízemí roubené, patro v levé polovině hrázděné, v pravé zděné. Střecha je kryta šindelem, štíty jsou jednoduše svisle bedněné, štít k cestě má jehlancový kabřinec, nádvorní hrana střechy má podlouhlé větrací průduchy ve formě slezských vikýřů. Levé stavení je do cesty ve štítové stěně prolomeno v hrázdění dvěma okny, v bedněném štítu pak sdruženými okny. Okna jsou dřevěná, dvoudílná, dvoukřídlá, dělená do 6 čtvercových polí v patře, ve štítě do latinského kříže. Podélné SV orientované dvorní průčelí je v levé části s kamennou podezdívkou z tesaných kvádrů do výšky prvního patra, s malým okénkem v 1. ose, dveřmi v hranolové dřevěné zárubni s dvoukřídlými dveřmi s obdélným proskleným nadsvětlíkem v 2. ose, a třemi obdélnými okny v kamenném ostění v dalších třech osách. Patro je členěno jedním oknem v hrázděné části, ve zděné části třemi obdélnými okny. JV boční průčelí má v přední části bedněný čtvercový přízemní přístavek s přesahem střechy do pultu, za ním je objekt zděný a omítaný, v patře prolomen dvěma okny. Zadní štítové průčelí je v přízemí členěno třemi okny v kamenných ostěních, v patře pak taktéž třemi okny, v bedněném štítě pak dvě obdélná okna. Druhé pravé stavení, má hlavní štítové průčelí orientováno k cestě, ve spodní části je členěno roubením nad nízkou kamennou podezdívkou, v patře pak hrázděním, do nějž jsou vsazena dvě obdélná okna, shodná s okny protějšího stavení. V bedněném štítu jsou zasazena dvě obdélná okna. Štít je završen kabřincem. Sedlová střecha má v pravé části mírný přesah s bedněním v přízemí.Hlavní dvorní podélné průčelí je ve spodní části roubené, dělené do 4 os. Pravá osa se nachází ve zděné části, tvoří jí okno půlkruhově zakončené, v kamenném ostění, druhou osu tvoří jednokřídlé dřevěné dveře, další dvě osy v roubení tvoří dvě obdélná okna. Patro je hrázděné, je děleno třemi obdélnými okny do tří os. Ve střeše je prolomen slezský vikýř. Zadní podélné průčelí je zděné, děleno třemi jednoduchými chlévními obdélnými okny v kamenném ostění. Zadní štítové průčelí je v přízemí roubené, v patře hrázděné, s bedněným štítem. V každém patře jsou osově umístěna dvě obdélná okna. Vstupní síň v levé polovině objektu , z ní je vchod do bývalé komory – směrem k cestě, za ní je dřevěné schodiště do patra. Sklep je pod spíží – úzký, s valenou klenbičkou. Naproti vchodu je v zadní stěně vchod do přístřešku. V pravé polovině je obytná světnice se třemi bočními a třemi štítovými okny, s trámovým podhledem a lepenicovou výplní / tyčky v drážkách trámů – uprostřed jeho výšky, omotané slaměným provazcem a omazané mazanicí. V patře při dvorním průčelí nad komorou a síní je spací komora. V pravé části dnes obytná místnost, na středním trámu drážky od konstrukce příčky. Odtud je dřevěným schodištěm přístupná půda. Krov je staré soustavy, se střední mazanicí. Patro rovněž trámové stropy s lepenicocou výplní. Objekt je dobře udržovaný. V současné době byly okolo oken v obytné části přízemí a patra provedeny šambrány z umělého pískovce, ve dvorním průčelí osazena drobná kamenná plastika z likvidovaného náhrobku hřbitova středočeské obce – z období pol. 19.s tol Strop v přízemní světnici z provozních potřeb patra snížen o cca 20cm bez porušení konstrukce. Úpravy neporušují památkovou hodnotu. (1982)