fara

Patrový roubený dům původně fara (č.p. 91) leží v centrální části obce Rynoltice, jižně od hlavní komunikace Jablonné - Liberec, na východní straně místní komunikace. Patrový dům na půdorysu obráceného písmene L, k obdélnému půdorysu samotného domu (severní část přízemí zděná, jižní část - světnice- roubená, s poli podstávek, které vynášejí roubení patra; patro celé roubené), navazuje na severovýchodě obdélné křídlo (v přízemí zděné, v patře hrázděné). Mansardová střecha (původně pokryta břidlicí) pokryta eternitovými šablonami, na hřebeni střechy pak dvojice zděných komínů. Hlavní vstupní podélné průčelí - západní - pětiosé, ve střední ose v přízemí umístěn vstup do domu, ostatní osy jsou okenní. Okna ve zděné hospodářské části jsou obdélná, dvoukřídlá, dvoutabuklová, osazena za líc, do špalet jednoduchých kamenných ostění, jednoduše profilován i kamenný parapet (okna chráněna kovanou mříží). Okna světnice - a další v roubené části, v přízemí, jsou obdélná, dvojitá, dvoukřídlá, dvoutabuklová, osazena do mělkých špalet, s dřevěnými profilovanými šambránami a výrazněji předstupující parapetní římsou. Kolem oken dvojice podstávkových polí. Vstupní portál kamenný, pravoúhlý s nadsvětlíkem s uchy, na překladu pod světlíkem kartuše s datací 1775 a písmeny J.B. Na klenáku pekařský znak s nápisem N 91. Vstupní dveře obdélné, dvoukřídlé, rámové s dřevěnými kazetovými výplněmi. Patro roubené, okna obdélná, dvojitá, dvoukřídlá, dvoutabuklová, osazena do mělkých špalet, s dřevěnými profilovanými šambránami a dřevěnou parapetní římsou, v horní části jednoduchá dřevěná suprafenestra (nástavec) s rokajlovým dekorem mušle. Toto se opakuje u všech oken patra. Jižní hlavní průčelí - členěno v přízemí dvěma, v patře trojicí okenních os. Okna totožná, v přízemí dvě pole podstávek, parto rozšířené o šířku jedné okenní osy předsazeno a vyneseno další konstrukcí podstávky, nenavazující na dvě předcházející. Severní boční průčelí - zděné přízemí pouze s jednou okenní osou, v patře dvojice okenních os. Východní zadní podélné průčelí - v jižní části s jednou okenní osou, roubené patro bez členění, v severní části pak navazuje přístavba. Ta je v přízemí zděná, s jednoduchými vstupními dveřmi, hrázděné patro pak s jednou, nesymetricky umístěnou okenné osou (obdélné, dvojité, dvoukřídlé, dvoutabuklové okno osazeno v líci hrázdění). Střecha přístavby asymetrická, sedlová. Interiér: v chodbě křížová klenba, schodiště točité, pískovcové.