kostel sv. Mikuláše

Kostel sv. Mikuláše je jednolodní hladce omítnutá orientovaná stavba vyzděná ze smíšeného zdiva na obdélném půdorysu s odsazeným presbytářem se závěrem tvořeným třemi stranami hexagonu. Sedlová střecha lodi je kryta pálenými bobrovkami na husté laťování. K východní straně závěru presbytáře je přiložena hranolová věž, která je ukončena stanovou mansardovou střechou (s touž krytinou jako nad vlastním kostelem). K severní straně kněžiště je přistavěna sakristie s valbovou střechou krytou pálenými bobrovkami na husté laťování. Všechna okna chrámu mají jednoduché šambrány tvořené štukovou lištou. Hlavní západní vstupní štítové průčelí má krom hl. vchodu (s dvoukřídlými levými dovnitř otvíravými rámovými dveřmi o čtyřech výplních asi z 2. pol. 19. stol. osazené ve štukovém ostění se štukovou nadedveřní římsou) zhruba čtvercové plným obloukem zaklenuté okno. Členěno je lisénovým rámem se šesti lisénami v rozestavení 2 + 1 + 1 + 2. Nad hlavní profilovanou římsou je štít tvořený obdélnou plochou s lisénovým rámem s trojúhelným tympanonem nahoře (zakončeným železným kovaným latinským jetelovým křížem) a trojúhelnými křídly po stranách. Mezi vchodem a oknem je ve štuku provedený v kruhovém zrcadle řecký jetelový kříž. Jižní průčelí je pětiosé s pěti lisénovými rámy. Tři osy patří lodi, její lisénové rámy mají při nárožích (tak jako v západním průčelí) po dvojici lisén, a dvě osy presbytáři. Okna jsou obdélná plným obloukem zaklenutá. Pod oknem ve druhé ose lodi je k průčelí na čtvercovém půdorysu přistavěna malá předsíň s dnes zazděným vchodem na jihu, střechu má valbovou, krytou pálenými bobrovkami na husté laťování. Východní průčelí je tvořeno třípatrovou hranolovou věží rozdělenou mezi 1. a 2. patrem kordonovou římsou, která zjednodušenou profilací navazuje na korunní římsu chrámu. Věž má v přízemí na jižní straně jednokřídlé dovnitř otvíravé rámové dveře o čtyřech výplních asi z 2. pol. 19. stol. osazené v jednoduchém štukovém ostění, na východní straně má v přízemí a v 1. patře po termálním okně, 2. patro je na fasádě bez otvorů a 3. zvonové patro má obdélná plným obloukem zaklenutá okna na všech čtyřech stranách a jsou opatřena dřevěnými žaluziemi. Nad oknem pouze na západní straně je čtvercový dřevěný ciferník věžních hodin, který zasahuje do profilace korunní římsy věže. Severní průčelí je zjednodušenou zrcadlovou variantou průčelí jižního. Nemá lisénové rámy, pouze při západním nároží má jednu lisénu, loď má pouze dvě okna (ve východní části) a presbytář jedno (v závěru). K presbytáři přistavěná sakristie má profilovanou korunní římsu a pouze jedno téměř čtvercové okno na východní straně, opatřené barokní mříží.